Докладваме насилието над животни на специален Зоотелефон

Зоотелефон

Скоро ще можем да докладваме за насилие над животните на специален Зоотелефон, който ще бъде създаден по модела на телефона за спешни повиквания 112.

Не него хората, станали свидетели на нечовешко отношение към животните, ще могат да подават сигнали, информира инспектор Камен Николов от сектор Зоополиция и кинология към МВР.

Насилието над животните е инкриминарано у нас със закон и за хората, които си позволят да се отнесат нехуманно към животинките са предвидени тежки наказания, включително и лишаване от свобода за продължителен период от време.

Нуждата от създаването на такъв зоотелефон се обуславя и от това, че нашето общество става все по-чувствително по темата за насилие над животните и все по-склонно към действия за предотвратяването на подобни прояви.

На този телефон зоополицаите ще получават сигнали за насилие от цялата страна.

За последните пет години подадените сигнали за насилие над животни са скочили почти двойно. И ако през 2014 година са били подадени едва 178 случая за насилие, то през 2018 година вече са регистрирани 349 сигнала, по които полицията работи.

От полицията обясняват, че за да разследва даден сигнал, новата зоополиция, не е достатъчно само публикация или снимка в социалните мрежи, трябва да бъде подаден официален сигнал.

За съжаление именно това е в основата хората, които стават свидетели на насилие над животни, да не предприемат нищо. Те отказват да свидетелстват, защото тромавата административна процедура отнема много време и изисква много усилия от тяхна страна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати