Климатичните промени унищожават Големия бариерен риф в Австралия

костенурка в големия бариерен риф

Големият бариерен риф е природна забележителност в Австралия, един от обектите на Световното природно наследство. Това е единственият жив организъм на Земята, който може да се наблюдава от Космоса.

Природното чудо се простира на над 2 хиляди километра и представлява не един самостоятелен коралов риф, а сбор от почти 3 хиляди по-малки рифа и около 300 острова, разпръснати между тях. Така се е получил най-големият морски резерват на планетата, който е дом на изумително число морски обитатели. Само кораловите видове са над 500, рибите са над 1500 видове, а останалите морски обитатели към 4 000.

Перспективите пред оцеляването на това ценно природно образувание са доста влошени. Прогнозата на специалистите е снижена на много лоша. Смята се, че положението е критично. На какво се дължи това?

В последно време Големият бариерен риф все повече се уврежда от по-топлите морета, които убиват коралите и влошават в дългосрочен план здравето на цялата еко система.

Повишаването на температурата в морската вода избелва масово кораловите рифове, а това ги унищожава. Заедно с тях загиват и много морски обитатели, чиито местообитания изчезват с корала. Като цяло състоянието на рифа е влошено и това поражда тревога у наблюдаващите го специалисти.

големия бариерен риф

Многобройни са заплахите, които може да унищожат тази природна забележителност и мерките, които трябва да се вземат, не търпят отлагане. Забавянето във времето ще бъде фатално.

Наскоро е регистрирано ново избелване, което е обхванало голям периметър от 1500 километра рифове. Това е понижило с почти 90 процента бройката на новите корали. Най-податливи на топлината са така наречените разклонени корали.Това са морски създания, плоско оформени, осигуряващи скрити места, удобни за излюпване на рибки.

Коралите, които имат по-голям шанс за оцеляване, са гладките, с форма на пъпеш корали. Те придават обем на рифовете, но не са най-добрите възможни местообитания.

Наличната промяна, следствие на загубата на определени видове корали, оказва влияние върху всички морски обитатели, зависещи от тях за намиране на храна и местообитаване.

Правителството на Австралия търси съдействие от международната общност за спасението на това общо за света природно богатство. Фокусът на вниманието трябва да бъде насочен към оцеляващите корали след четирите масови избелвания през последните 20 години.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати