И магаретата вече си имат музей в Черна гора

1 от 6 Снимки
Магарета

Музеят като институция на паметта съхранява ценности от важно значение за човечеството. Музеи си имат произведенията на изкуството, но с такъв статус се сдобиват понякога и места, отредени за по-скромни участници в общото битие.

С музей могат да се похвалят вече и магаретата. Търпеливите и нарочени за не особено умни представители на домашните впрегатни животни си имат свое място, което ги рекламира и представя. То се намира в село Мартиничи в Черна гора, близо до Даниловград. Сградата, в която се помещава музеят, е във ферма за магарета.

Коя е причината да се създаде Музей на магаретата в това селце? Идеята е на собствениците на фермата, семейството на Дарко Савелич. Те обясняват решението си с това, че в близкото минало селата в Черна гора са били пълни с хора. Те използвали в работата си магарета и във всяка къща живеел такъв неуморен помощник на селските хора.

Затова преди четири години семейството решило да отдаде дължимото на главната жива сила в работата на село. Хората изложили в музея си всички земеделски предмети, които са свързани с магаретата. Те са теглили и носили, плугове, самари, каруци и всички тези вещи са представени на вниманието на посетителите.

Собствениците на фермата и музея обясняват, че това място дава и нагледна представа на тежката работа, на която е подлагано магарето в трудния делник по селата. Затова музеят може да се разбира и като изложение на тормоза, упражняван над магаретата.

На откриването на Музея на магаретата в Черна гора са присъствали не само приятели на фермата, но и много хора, които са добре започнати с тези интелигентни животни, станали кой знае защо синоним на глупост и инат.

Собственикът на фермата, Дарко Савелич, казва, че досега музеят е посетен от 56 хиляди човека и популярността на начинанието му вече е излязла извън границите на родината му. Световните пътеводители вече са отбелязали мястото и го препоръчват за посещение.

Много оригинален е начинът на заплащане за посещението на музея. Входната такса е килограм моркови или ябълки на човек, които се дават на четириногите обитатели на фермата. Собственикът обяснява, че на откриването всеки посетител е бил почерпен с магарешко мляко, чиято цена стига до 50 евро за литър, защото е много лековито.

Може би уникалният замисъл на собственика ще помогне да се преосмисли снизходителното отношение към магарето, защото то заслужава уважение за всички ползи, които носи за хората.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати