Как стресът на човека се отразява на неговия домашен любимец?

Стресът при хората влияе на стопаните

Напрегнатото ни ежедневие и умората са главна причина за стреса, депресиите и лошото ни настроение. Когато човек е подвластен на негативните усещания, околните се опитват да го разведрят, успокоят и да му помогнат да се справи с напрежението. Най-малкото те показват съпричастност и разбиране към това, което помрачава делника.

Как реагират на тези прояви нашите домашни любимци? Те нямат възможност да ни изкажат съчувствие, да ни дадат съвет или да се опитат да ни измъкнат от лапите на стреса с оптимистични предложения, но всеки стопанин на куче знае, че неговият питомец веднага усеща промененото му настроение. Нещо повече, животното е напълно съпричастно с това, което преживява неговият любим човек.

Учени от Швеция са провели експерименти как четириногите ни приятели разбират и реагират на нашите проблеми и тревоги. От направеният доклад се разбира, че кучето не само разбира тъгата и лошото настроение на стопанина си, но и самото то започва да се чувства зле.

Причината за това състояние е в хормона кортизол, който надбъбречната жлеза отделя при стресови състояния. Хормонът се разпространява в тялото по различен начин и накрая достига до космите по човешкото тяло като мастна киселина.

Кучешкото обоняние е несравнимо по-силно от човешкото. Нашият любимец разполага с няколкостотин милиона рецепторни клетки в носа си срещу само около пет милиона при нас. Винаги влажният кучешки нос позволява на питомците ни да долавят всички миризми, които са недостъпни за човешките сетива. Този мощен инструмент им позволява да засекат и помиришат стреса.

Домашните любимци поемат стреса на стопаните си

След това тялото на нашият домашен любимец започва също да произвежда повече кортизол, като количествата му са в синхрон с тези, които произвежда тялото на човека. Причините за това все още не са изяснени, но вероятно кучето има способността да привежда тялото си в същото емоционално състояние като на своя стопанин.

Според учените това е спонтанен процес, който се развива след дългогодишно съжителство и близка емоционална обвързаност с определен човек. Затова колкото по-тъжни сме, толкова по-тъжен и е верният ни приятел. И така стресът при хората се отразява на домашните любимци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати