Стопаните на кучета могат да спят с тях, но не и тези на котки

Спане с куче

На всички собственици на домашни любимци се е налагало да отбиват опитите на своите питомци да се настанят в леглото им. Дилемата, дали да позволят на своя малък приятел да спи при тях, е трудно решима за повечето хора.

Американски научен екип е провел изследване, в което се анализира спането на около хиляда дами, които имат кучета и котки, и такива, които живеят без домашни животни. Резултатите са изненадващи за някои, но разясненията на специалистите могат да разсеят съмненията.

Според авторите на експеримента няма никаква вреда за съня при спане с куче. То ще им помогне да се справят с тревогите и да имат по-пълноценна нощна почивка.

По време на съня температурата на човешкото тяло се понижава, докато тази на четириногия ни приятел остава висока. Топлината му пази комфорта на човека и му помага да спи по-добре.

За дамите най-добрият приятел на човека е по-подходящ спътник в нощната почивка от мъжа и котката, защото действа успокояващо. Сънят на нежната половина от човечеството е по-здрав и спокоен, защото момичетата се чувстват в безопасност.

Нямат кошмари, нито страдат от безсъние. Четириногите домашни любимци имат способности на защитници и подсъзнателно жените се чувстват комфортно в тяхно присъствие. Те могат веднага да регистрират евентуална заплаха и да предупредят човека.

Как стои въпросът при спането с котки? Писаните също обичат да споделят леглото на стопанина си. Когато се настаняват на заветното място, те самите се чувстват добре. Дишането, сърдечният ритъм и миризмата на собственика ги успокояват. Добре познатото присъствие асоциират с грижа и любов. Те търсят сигурно и безопасно място и това е човекът, който ги отглежда.

Спане с котка

Според резултатите от проучването обаче те самите не са така полезни за съня на своя собственик, както другите популярни домашни любимци.

Мъркащите създания всъщност действат притеснително на този процес и не създават чувството на сигурност и спокойствие, което излъчват кучетата. Затова по-добре е те да бъдат приучени да спят на мястото, което хората са им отредили.

Кое е правилното поведение спрямо домогванията на малкия домашен приятел всеки определя сам според вътрешното си усещане.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати