Приличат ли си по характер котките и стопаните им?

Стопанка на котка

Според проведено изследване във Великобритания поведението на котките може да отразява характера на стопаните им. Дали това е възможно и кое дава основание за подобни предположения?

Специалистите, които изследват животинските реакции, твърдят, че маймуните са перфектните имитатори. Това не е изненадваща новина, тъй като поведението на приматите се наблюдава отдавна и този факт е забелязан. Сега се оказва, че има голяма вероятност същото да важи и за котките.

Мащабно изследване, обхванало над 3000 собственици за котки, е дало интересни резултати, които навеждат на тези изводи. Доброволците трябвало да отговарят на определени въпроси, свързани с техните собствени поведенчески характеристики и на техните питомци.

Поведението на стопаните на пухкавите домашни любимци е подложено на преценка по метода на Петте фактора за определяне модела на личността. Те са: екстровертност, която определя нагласата към света; невротичността, с която се означава тревожността; насочеността към околните; отвореността към опита и съзнателността. В психологията наричат тези черти на личността Голямата петорка.

Авторите на проведеното изследване стигнали до извода, че различните черти от характера на стопаните са свързани с определено поведение на техните любимци. Собственици, съобщаващи за проблемно поведение на пухкавите си приятели, са показали по-високо ниво на невротизъм при теста.

Оказало се също, че невротичните стопани имат котета, страдащи по-често от болести, резултат на стрес, показват по-агресивно поведение, по-тревожно или са боязливи по характер.

Котка

В същото време котки на екстровертни стопани не страдат от наднормено тегло, не са агресивни, нито отбягват другите.

Изследванията върху хора по тези психологически характеристики са показали, че родителите влияят по същия начин на децата си. Тази тенденция е потвърдена и при изследване, проведено със стопани на кучета.

Подобни резултати са обясними. Повечето хора смятат домашните си любимци за членове на семейството си и създават социални отношения с тях, подобни на тези с другите хора.

Това обяснява защо домашните любимци се влияят от начина, по който хората, които ги отглеждат, взаимодействат с тях, и така те се явяват отражение на характера на стопаните си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати