Хората осиновяват кучетата си по начина, по който избират партньор

Куче

Когато става въпрос за избор на куче, хората са склонни да проявяват същите навици както при избора на романтичен партньор.

Психолози опитали да разберат по какви критерии хората осиновяват кучетата си. Целта им била да подобрят успеваемостта на приютите за животни. Саманта Коен, която публикува работата си в Методи за изследване на поведението, казва, че е била привлечена от изследването, докато е била доброволец като съветник по осиновяването в приют за животни в Индиана.

Моята задача беше да избера кучета според предпочитанията на хората, но често забелязвах, че в крайна сметка посетителите решаваха да осиновят друго куче, а не това, което аз съм им предложила. Това проучване показва причината: някои от желаните черти могат да имат по-голямо въздействие върху избора на куче, пише тя в изявлението си.

Техническата терминология за този тип поведение е установена-разкрита преференциална разлика, която е чудесен начин да се опише несъответствието между това, които хората мислят, че искат, и крайното им решение. Точно както при романтичните партньори, хората имат предпочитания, когато става въпрос за избора на куче.

Проучването показва, че това, което хората казват, че търсят в едно куче, невинаги е в съответствие с това, което те избират накрая, каза Коен.

Тя разказа, че екипът ѝ характеризирал кучетата въз основа на 13 черти – възраст, пол, цвят, размер, чистокръвен статус, предишно обучение, нервност, защитеност, интелигентност, възбудимост, енергийно нива, игривост и дружелюбност.

След това те изследвали предпочитанията на повече от 1200 души, които си търсели куче, 145, от които са последвани от осиновяване. Повечето хора изброявали чертите, които смятали, че искат – приятелски настроено е било на първо място по търсене, следвано от игриво и съответстващо енергийно ниво.

Куче за осиновяване

Но в крайна сметка много от тях правили избора си само въз основата на няколко характеристики, като възраст и игривост, пренебрегвайки черти като цвят и чистокръвен статус. Най-общо казано, хората избирали кучета, които намирали за привлекателни.

Както много психолози са показали в експериментите за бързи срещи, физическата привлекателност е много важна. Повечето хора мислят, че имат красиво куче, добави Коен.

Но не забравяйте, че външният вид може да бъде относителен – съображение, което според учените е повлияло на резултатите от изследването. Поради липсата на общ език, когато става въпрос за определяне на черти, хората и персоналът по осиновяване може да използват различни субективни характеристики, за да опишат едно и също куче.

За да се справят с това, учените усъвършенствали метода за описване на характеристиките, като въвели и алгоритъм за определяне на дружелюбието, изпълнителността на команди, размер, цвят и други неща.

Разбира се, изборът на домашен любимец се различава донякъде от избора на партньор – знаете, че кучетата невинаги имат право на мнение по въпроса, докато при хората изборът е двустранен процес.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати