Сериозна глоба за собственици на агресивни кучета, разхождани без намордник и каишка

куче с намордник

От 100 на 1000 лв трябва да скочи глобата за собственици на агресивни кучета, които ги разхождат без да са сложени намордник и повод.

С 500 лв пък да бъдат глобявани онези, които разхождат своите кучета на места, обозначени със знаци за забрани. 300 лв трябва да стане санкцията за собственици на кучета с тегло над 5 кг, които ги пускат свободно или ги извеждат без наличие на каишка.

Досега санкциите за всички горепосочени случаи бяха 100 лв.

Всичко това е предвидено от промени в Закона за ветеринарно-медицинска дейности.

Проектът бе внесен от депутати от ГЕРБ, а поводът за исканата промяна е смъртоносният случай край село в Искърското дефиле, където агресивни кучета убиха млад мъж.

Депутатите предлагат и да се промени формулировката на текстовете в закона. Предвижда се вече да се санкционират и онези, които пускат свободно своите домашни любимци. Вносителите на промените посочват, че при атаката на младия мъж в Искърското дефиле, собственикът не е извел животните без каишка, а ги е пуснал свободно.

Домашните любимци ще могат да се разхождат свободно в обозначените места, когато се обучават, участват в състезания или се ползват за ловни цели.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати