Зоологическа градина няма да развъжда животни, ако не може да ги върне в природата

Животните в зоопарка не живеят в естествената си среда

Природата е естествената среда за живот на всяко животно. Колкото и добре да се грижи човекът за животните в зоологическите градини, представителите на дивата природа имат нужда да живеят в естествената си среда, за да се развиват пълноценно.

Това е един от принципите, върху които е построена работата на природозащитните организации.

Връщането на животните в ареала, където тече естественият им живот, се възприема все повече и от останалата част от обществото.

Благодарение на това природозащитниците успяха да наложат забрана на зоологическата градина в Барселона да развъжда животни, ако не може да ги върне в природата.

От природозащитните организации смятат, че зоологическите градини развъждат животни без стратегия само за да ги държат в клетка.

Новият план за зоологическата градина в Барселона се смята за стратегическо предложение. Той предвижда комитет от учени да реши какво е най-доброто за всеки един вид от общо 300 вида животни, които се отглеждат там.

Връщането на животните в природата не е лесна задача

Според предложенията някои от животните могат да бъдат върнати в естествената им среда. Други могат да бъдат предадени на други зоологически градини с по-добри условия за конкретния вид, или повече опит в отглеждането на някои животни.

В Барселона би трябвало да останат тези диви животни, които няма да оцелеят в дивата природа. По предварителна преценка това са слоновете, костенурките и носорог Педро, който са научили да яде франзели на закуска.

Някои от специалистите изразяват резервите си към плана и са загрижени за неговото осъществяване, защото зоологическите градини, от една страна, поддържат възпроизводството на застрашени от изчезване видове като основна своя работа.

От друга страна, животните, които не принадлежат към тази група и могат да бъдат върнати в природата, трябва да бъдат подготвени за това, защото връщането им в естествена среда изобщо не е нито толкова проста работа, нито толкова лесна, колкото звучи.

Това е дълъг, сложен и скъпо струващ проект, който не гарантира успех на финала.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати