miau.bg»Статии»Живини»Тайната на тюлените-монаси изуми учените

Тайната на тюлените-монаси изуми учените

Тюлен

Истинска загадка за учените е странното поведение на тюлените. Те не разбират защо младите тюлени-монаси държат в носа си змиорки. Изследователите от Хавайската програма за изучаване на тюлените публикуваха снимка, на която ясно се вижда странното явление, което е рядко и нечувано. Екипът е наблюдавал само три или четири случая на змиорки в носа на средиземноморски тюлени-монаси през последните четири десетилети. Това уверява Чарлз Литнан, биолог за опазване на тюлени в Националното управление по океаните и атмосферата (NOAA), който твърди, че честотата се увеличава през последните няколко години.

Странно, изглежда, че винаги е в дясната ноздра, но наистина не мисля, че това означава нещо, казва още ученият и добавя: Цялата тази ситуация може да бъде просто странна аномалия или луда статистическа приумица и може би никога повече няма да го видим, Нямаме представа защо се случва.

Що се отнася до това как се забива змиорката в носа на хавайските тюлени, Линтан има две предположения. Едното се основава на факта, че тюлените-монаси се хранят на или близо до дъното на океана, като търсят храна, скрита между коралови рифове, под скали или в пясъка. Където всъщност се крият и змиорките.

Експертите си обясняват, че необичайното явление става именно така - хавайските тюлени – монаси си завират муцуните в издирване на храна, а змиорките, при самозащита, се забиват в ноздрите им.

Тъй като това се наблюдава само при младите тюлени, Литнан казва, че то може да се дължи на това, че те са все още неопитни в лова. Другата хипотеза на учените е, че след поглъщането, тюленът-монах повръща змироката и тя излиза през погрешен отвор.

В този случай относително малка част от змиорката е в носа, което ме кара да мисля, че змиорката се е принудила да се измъкне, докато се опитва да избяга, казва Литнан.

Според него, животното вероятно би могло да се отърве от змиорката самостоятелно, като разтърси главата си, но само при положение, че тя не е много навътре.

Ако змиорката е попаднала по-дълбоко в носа на тюлена-монах, тогава тя ще умре в носа му, а бактериите от гниещата плът могат да заразят бозайника, уверява Литнан. Учените разкриват, че са отстранили змиорките, като при интервенциите оцелявали само тюлените.

Хавайските тюлени-монаси са сред най-застрашените бозайници на планетата, като само около 1400 от тях живеят на Хавайските острови. Според данните на NOAA, през последните години има окуражаващи развития, като броят на тюлените се е увеличил, въпреки че тези малки същества винаги намират уникални начини да изпаднат в беда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати