Как се справят животните в зоопарка през зимата?

10.01.2019
Как се справят животните в зоопарка през зимата?

Зоологическата градина – място, където може да видим поредица от екзотични животни, далеч от естествената им среда. Макар да се опитва да имитира дивия хабитат, понякога се чудим доколко наистина е достоверна тази симулация. А по-специално – как се справят животните в зоопарка през зимата.

Достъп до вътрешно пространство

Макар да не виждате вратичката или тунелчето, водеща до топличко местенце вътре – то е там, но вероятно недостъпно за публиката. То може да не е така голямо като витрината, където животните са на показ, но предоставя нужната температура, за да бъде осигурен комфорт, както и нужните количества настилка, храна и вода.

Специалистите споделят, че дори тропическите животни преминават през смяна на козината, адаптирайки се към новата среда – така че поддържането на лека температурна разлика между вътрешно и външното пространство е есенциално за здравето им. Големите амплитуди не се препоръчват (повече от 20 градуса разлика) за животните в зоопарка през зимата.

Свикнали със студа

Как се справят животните в зоопарка през зимата?

Повечето хора смятат, че ако въпросното животно пристига от Африка, ще преживява студа изключително трудно. Нека вземем носорога за пример – малцина са запознати, че естественото му местообитание често е Африка, но представлява заснежени планински райони, а не традицонната жежка савана.

Някои видове тигри, от друга страна, са добре адаптирани към студ, противно на общото вярване – Амурските тигри и леопарди са естествени обитатели на Източна Русия и Северен Китай – райони, славещи се с ниските си температури. Там те всекидневно са изложени на мразовитото време и се справят перфектно.

Съществува формула – колкото по-голямо е животното, толкова по-лесно оцелява в студа. Така че не се притеснявайте за едричкия слон – 2-3 градуса под нулата не са никакъв проблем за него.

Зимна клаустрофобия

Някои видове животни все пак ще са принудени да прекарат зимата, затворени вътре на топло, инак няма да оцелеят. Това може да доведе до различностепенни нервни разстройства, тъй като представлява един вид лишаване от свобода.

Гледачите в зоологическите градини правят всичко възможно да разсеят животните в зоопарка през зимата. Измислят им игри и предизвикателства постоянно, за да поддържат умът им бистър и активен.

Затворените пространства не са така добре обзаведени и симулиращи естествения хабитат, както външните – нека си признаем, най-много труд отива за декориране на зоните, където посетителите имат достъп. В крайна сметка всичко опира до креативността на служителите и как те ще се справят със задачата да забавляват животните в зоопарка през зимата.

Зимна дрямка

Мечка

Зимната хибернация, характерна за определени бозайници, не е задължителна – тя е поведение, експресиращо се в неблагоприятни условия. През зимата мечките трудно биха намерили храна, затова предпочитат да хибернират. В зоопарковете, където достъпът до храна е постоянен, тези животни нямат причина да спят зимен сън.

Някои учреждения имат специални програми за симулиране на хибернация у мечки, но отново зимният сън не може да се нарече дълбок – той продължава едва седмица. Определени видове влечуги, от друга страна, ще загубят способностите си да се размножават, ако не преминат през период на застудяване. Разбира се, ако целта не е размножаване на животните, условия за такъв период няма нужда да бъдат осигурени.

Сезонни диети

В дивото животните са жертва на природните повели. Тревоопасните трябва да нагаждат нуждите си към растителността, което им се предоставя сезонно. В тропиците, например, антилопите преживяват сух и влажен сезон – през сухия наличната растителност е бедна на хранителна вещества, затова и влажният е удобно обвързан с размножителния им период, когато има богатство от нутриенти. И месоядните преминават през етапи на нагаждане – забелязано е, че различните видове риба, представляващи менюто на делфините в дадения сезон, предизвикват началото на техния репродуктивен цикъл.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати