Моцарт е любим и на свинете

Прасенца

Полски учени провеждат необичайно изследване, което цели да се установи дали музиката влияе по някакъв начин на животните и по конкретно – има ли значение каква ще бъде музиката, която слушат. За своето проучване специалистите са избрали да изследват прасета.

На този етап става ясно единствено, че полските прасета предпочитат да случат Моцарт, вместо рок, шегуват се учените от Краков.

В проучването са използвани 60 животни, които са предварително разделени в две групи. Едната от групите е слушала произведения на Моцарт, а другата група прасета се е наслаждавала на небезизвестните песни на „Скорпиънс“.

Резултатите показват, че по-добре на животните влияят звуците на класическата музика. Това съобщава един от учените взимащи участие в изследването – Моника Петринка. Прасетата от групата, в която се е слушал Моцарт, ставали много по-спокойни и миролюбиви след само няколко минути с класическата музика.

Прасетата имали възможност да слушат музика два пъти дневно – по около 15 минути всеки път. Свинете, любители на Моцарт, били не само по-спокойни, но и наддавали повече и доста по-бързо, допълват учените.

Прасе

Става ясно също, че месото на по-спокойните животни е с по-добро качество, в сравнение с месото на прасетата от другата група. Специалистите предполагат, че сегашното им проучване съвсем скоро ще доведе до промени в полското свиневъдство.

Докато слушат музика, прасетата са извършвали и една от любимите си дейности – а именно похапване. Учените са им давали да ядат банани и ягоди.

Интересно е, че промените при животните са настъпили сравнително бързо – забелязва се изменение в поведението на прасетата едва три дни след започването на експеримента, обясняват полските учените.

За много хора прасетата са просто вкусни животни, които често присъстват на трапезата ни. Истината, обаче е, че те са изключително интелигентни животни – за тях е известно, че имат отличен слух и чудесно обоняние, а освен това могат да запомнят форми и цветове, запознават не експерти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати