Мастит при кравите

Крави

Маститът представлява специфично заболяване на кравите, което се изразява във възпаление на млечната жлеза. Маститът възниква под влияние на различни фактори – състоянието на самото животно, околната среда, външни причинители. Ако вредното влияние на тези фактори влоши защитните сили на кравата, млечната жлеза става податлива към различни заболявания.

Причинителите на болестта основно са Esherichia coli, Staphylococcus aureus и Streptococcus uberis. Те преминават през млечните канали на вимето, навлизат в жлезистата тъкан и там започват да се размножават.

Всяка крава има различна съпровителна сила, която се променя с времето и зависи основно от възпаления на матката, следродилни усложнения, стомашно-чревни разстройства и др. В напреднала възраст пораженията от мастита са по-големи, а честотата на инфекцията се увеличава.

Опасност от инфекция имат крави с провиснало виме, заболяванията на кожата на вимето причиняват лошо млекоотдаване и също повишават риска от мастит.

През първите и последните седмици от лактацията кравите са с повишена предразположеност към мастит. Други рискови фактори за мастит са неправилно хранене, проблеми в обмяната на веществата, отслабване на общите съпротивителни сили.

Заразяването с бактериите става по няколко основни начина. Това са директното навлизане на мляко, което съдържа бактерии от заразената част на вимето; навлизане на бактерии през каналчетата на вимето в периодите между отделните доения и по време на т.нар. сухостоен период (през зимата, когато животни се хранят със сено и не излизат на паша).

Доене

Източникът на причинителите на мастит е инфектирана млечната жлеза. Възможно е тя да се инфектира от ръцете на дояча, от млечни съдове, от мръсна кърпа за вимето.

Инфекцията може да се получи и от контакт с различни бактерии от местата за отглеждане, от мухи, комари и др. Като основни причинители на мастит могат да се обобщят грешки в доенето, лошо хранене, неизправен доилен апарат.

В началният стадий на мастита се нарушава кръвообращението в засегнатата област, което причиняват влошено снабдяване на клетките с кислород, ензими и хранителни вещества. Наблюдава се струпване на течност в тъканите, което се обозначава като едем.

В резултат на възпалителните процеси засегнатата тъкан се разгражда и бива заменена от груба съединителна тъкан, която не може да поема функциите на нормалната млечна жлеза.

Натрупването на груба тъкан е причина за образуване на възли, запушване на млечните канали. Възпалението протича със симптоми като оток, зачервяване, болезненост и висока температура, нарушена функция на вимето.

Необходимо е да се повика ветеринарен лекар, който след установяване на проблема започва лечение с подходящи препарати.

За да се предпазят кравите от мастит, стопанинът трябва да спазва няколко основни правила. Кравите трябва да се поддържат чисти, а ръцете старателно се измиват преди всяко доене.

Също се измива и вимето на кравата, а след доене се дезинфекцира. Храненето на кравата трябва да е пълноценно, с балансирани дневни дажби, така че животните да си набавят достатъчно количество витамин Е и минерални вещества – най-вече мед и селен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати