Муцуната на кравата издава нейното настроение

Крави

В последното си проучване учените от Световната защита на животните (WAP) са установили, че може с точност да се определи какво е настроението на кравите, като се премери температурата на муцуните на добичетата.

Авторите на изследването от природозащитната организация са наблюдавали настроението на 13 крави в продължение на осем месеца, пише британският вестник Дейли експрес.

В по-стар етап на експеримента учените са успели да докажат, че при негативни емоции като стрес и страх муцуните на селскостопанските животни стават по-студени. Това се дължи на съществения спад в назалните температури на добичета.

Целта в новото проучване била да се установи дали при кравите се наблюдава същата промяна, когато реагират на позитивни емоции.

Разбирането за това как изразяват позитивни емоции е важен и същевременно масово пренебрегван аспект от науката за благосъстоянието на животните. Целта ни не е да докажем, че животните проявяват различни чувства, а да ги отчетем, за да насочим вниманието към важността на науката за благосъстоянието им, обосновава целта на няколкомесечните си изследвания ръководителят на екипа Хелън Проктър.

През дългите месеци, когато е траело изследването, 13 крави са били буквално галеници на съдбата. С цел да ги успокоят и да ги доведат до състояние на удовлетворение, за да бъде измерена температурата на муцуните им, специалистите са галили добичетата.

Този научен труд е бил повторен 350 пъти в рамките на три месеца, след което изследователите са се заели с анализа на получените данни.

В крайна сметка специалистите са установили, че температурите се изменят заедно с други фактори като положението на ушите на кравите.

Когато има спад в температурите, настроението на добичетата се определя от това дали ушите им са отпуснати - признак на спокойствие, или дали са в изправено положение, издаващо силен стрес.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петар
Петар
13.03.2015 16:28
Хубаво е фермерите да го знаят това... така ще знаят кравите им в какво настроение са...
0
0