Как се развъждат кози?

Съвети от развъждане на кози

Развъждането на козите е доходоносно и лесно занимание дори за начинаещи, защото тези животни не изискват толкова вложения като други селскостопански видове. Те се побират в по-малки пространства в сравнение с кравите, а млякото им е по-питателно и богато на витамини.

Методите за размножаване на козите са подобни на овцете.

Не се допуска родствено развъждане на кози, за да не дегенерира породата и затова на всеки 2-3 години разплодниците се сменят.

Козите се разгонват през есента, когато след добра паша са в добро здравословно състояние. Заплождането им при нормално състояние се извършва за 40-45 дни. Ако козата не бъде заплодена при първото разгонване, второто настъпва след 19-20 дни. Към края на кампанията запождането е по-лошо, затова при първото разгонване трябва да се извърши и заплождане.

За първи път козите се разгонват на възраст 5-8 месеца, но се препоръчва първото заплождане да стане на възраст от 1 година.

Коза

Бременността при козите продължава 147-150 дни. Заплождането през септември е най-благоприятно, защото малките се появяват напролет и имат време за закрепнат преди да се появи зелената маса и да отидат на паша.

Раждането при козата се счита за естествен процес и не се нуждае от намеса, но стопанинът трябва да следи и да осигури помощ на животното, ако се появи проблем.

След появата на малкото, то трябва да бъде оставено до майката, за да го оближе и да поеме коластра. После се отделя до възстановяването на майката.

В първоначалния период от 1 месец доенето на козата е храненето на козлето се извършва от стопанина. Малкото се държи за майка си, затова цялото мляко в този период отива за изхранване на потомството и стопанинът не реализира печалба. Ако отглеждането на кози е за бизнес, този начин на работа с козите е най-оптимален. Козите са добри майки, известни с майчиния си инстинкт и могат да се грижат адекватно за малките си.

На възраст от 10-15 дни малките могат да се пускат на разходка в хубаво време, през лятото се препоръчва паша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати