Болести по пъдпъдъците

болести по пъдпъдъците
Снимка: writertess/pixabay.com

Развъждането на пъдпъдъци в домашни ферми е печеливш бизнес и не е по-сложно от отглеждането на кокошки. Това занимание е популярно сред фермерите и е все по-предпочитано, стига птиците да не се разболяват, защото загубите са двойни, както на птици за месо, така и на яйца.

Заболяванията по пъдпъдъците се делят най-общо на инфекциозни и незаразни. Те представляват различни по степен опасности от загуби за фермера.

Инфекциозни болести по пъдпъдъците

Едно от най-често срещаните инфекциозни заболявания при пъдпъдъците е конюнктивитът. По същество е възпалителен процес на лигавиците и дихателните органи.

Причина за тежкото заболяване е отравянето с амоняк или газове. Характерно е за всички птици, не само за пъдпъдъка. Съвсем видимо е, очите изсъхват и залепват, появяват се петна по кожата. Необходимо е лечение, назначено от ветеринар.

Друго инфекциозно заболяване е атипичната чума, наричана също нюкясълска болест. Тя е характерна за птиците, които живеят в открити заграждения. Опасна е с това, че може да засегне и човека. Характеризира се с диария, липса на апетит, задух, конюнктивит. Умират както млади, така и възрастни птици.

Неинфекциозни болести по пъдпъдъците

Салмонелозата се хваща от птиците основно при угояването. Смесените фуражи с лошо качество рано или късно водят до заболяване на пъдпъдъците. Не е трудно да се открие болестта. Пилетата получават диария, а лечение не може да се проведе. Болните птици се унищожават и мястото се дезинфекцира.

Алопецията е заболяване, от което страдат възрастните птици. Характерно е опадането на перата в определени участъци. Причина най-често е небалансираното хранене. Липсата на витамини А, В, йод, сяра и други води до болестта. Пъдпъдъците трябва да се хранят правилно, за да се избегне това заболяване.

Воднянка или асцит е болест, причинена от наличие на твърде много вода в тялото. Причината е заболяване на сърцето, черния дроб или бъбреците на птицата. Необходимо е да се открие причината и да се назначи лечение.

Деформацията на черупката на яйцето е причинено най-вече от пролапс на яйчниците или липса на витамин D. Няма лечение, необходимо е да се провежда превенция, като се дават витамини на пилетата, както и да се реши проблемът със светлината, която явно не достига.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати