miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети за безпроблемно отбиване на прасетата

Съвети за безпроблемно отбиване на прасетата

Съвети за безпроблемно отбиване на прасетата

Ако сте млад животновъд, тогава със сигурност се вълнувате от темата по отношение на правилното отбиване на прасенцата и как трябва да действате в този момент със селскостопанските животни. Като цяло и тук си има някои хитрини, които е добре да знаете, за да не се стигне до заболявания при прасетата.

Съвети за безпроблемно отбиване на прасетата

Малките прасенца изпитват истински стрес, след като започнете да ги отбивате от майката. В следствие на това те могат да загубят апетита си и дори да се разболеят, ако не действате внимателно.

Именно затова следва да подходите постепенно към процеса на отбиването на прасенцата от майката. Към този етап можем да добавим двете основни фази, а именно бавното въвеждане на сухата храна, както и постепенното ограничаване на общуването на прасенцата с майката.

1. Още на 3-я ден след раждането на прасенцата следва да им дадете малко преварена вода;

2. На петия ден се въвежда бавно и постепенно вареното краве мляко в хранителния режим;

3. Започвайки от 7 ден след раждането им на бебетата започва да се дава гъста овесена каша, която се сварява в мляко или вода;

4. На 10-я ден в храната на прасенцата се въвежда малко количество сено, което е задължително нарязано на малки порции;

5. Две или три седмици след раждането им те вече постепенно се отбиват и преминават на храната, с която се хранят възрастните прасета, а именно корените и сочната трева. Важно е това да става много постепенно, а не изведнъж.

Имайте предвид, че по време на отбиването на прасенцата те трябва да се хранят и с млякото от свинята майка. То е богати не само на редица витамини и минерали, но и така ценните имуноглобулини, които се грижат за силната имунна система на потомството.

Фермерите с опит знаят, че след отбиването прасенцата често са придирчиви и не искат да ядат грубата храна. Именно затова при храненето им с майчиното мляко може да се добавят така наречените ароматни масла, като така майчината кърма придобива съответната миризма. Бебетата свикват с нея и след като бъдат отнети от майката, тези масла се добавят и към фуражите им. Така отбиването преминава много по-лесно, както за самото животно, така и за животновъдите.

И така, след като рационът им стане доста разнообразен, то значи е дошъл моментът да се извърши окончателното отбиване на животно от майчиното мляко. За да е максимално лесно това, то се извършва в няколко етапа:

1. Постепенно свинята майка преминава на диетична храна, а също така се ограничава приемът на вода;

2. Свинята се отделя от малките, като те се водят при нея само, когато се храня;

3. Броят на храненията от майката постепенно се намалява в продължение на няколко дни, а именно от 6 на 1.

Отбити прасета

Имайте предвид, че в този период е много важно да се извършва често диагностика на вимето на свинята, за да се избегне риска от развитие на мастит при животните. След като прасенцата са се отбили окончателно от майчиното мляко, то те преминават на 5-степенно хранене на ден. Важно е храната им да е свежа и смляна в началото, тъй като храносмилателната им система е доста уязвима. Така се минимизира риска от чревни инфекции, като рациона им трябва да включва:

- 20% прясна сочна трева;

- 70% концентрати;

- 5% животински продукти;

- 5% смляно зърно.

Спазвайки тези съвети и насоки, ще ви е доста по-лесно да отбиете малките от майка им. Освен това този процес ще е максимално щадящ за тях и така прасетата няма да се травмират. Що се отнася до това кога трябва окончателно да приключите с отбиването, то това е строго индивидуално и всеки фермер сам трябва да прецени. Оптималният вариант е това да стане в периода между първия и втория месец, като по-ранното отбиване на прасенцата може да доведе до проблеми със здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати