miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Най-важните грижи в поддръжката на кокошарник

Най-важните грижи в поддръжката на кокошарник

Най-важните грижи в поддръжката на кокошарник

Отглеждането на кокошки отстрани не изглежда толкова сложен процес, но поддръжката на кокошарник изисква някои основни неща, които ще ви представим в този материал за улеснение на начинаещите птицевъди.

Преди всичко трябва да решите с каква цел искате да развъждате кокошки - за яйца, за яйца и месо, или само за месо. Това е необходимо, за да изберете точната порода, която да вземете, както и да осигурите необходимите за кокошките храна и условия. Не купувайте няколко породи едновременно, защото голяма част от тях не могат да съжителстват заедно. Проучете подробно и внимателно информацията за тях преди да ги закупите. Погрижете се да ги ваксинирате веднага щом ги вземете в случай че не са вече.

Самият кокошарник е необходимо да бъде проектиран с разчет 1 м2 на 4-5 птици. Голяма част от птицевъдите неправилно изчисляват размерите, което води до отесняване на площадката при появата на новото потомство. Той трябва да бъде оборудван с гнезда за снасяне, места за мътене на кокошките, места за спане, хранилки и поилки.

Едно от основните правила е осигуряването на сухота и добра вентилация на въздуха в него, за да се избегнат заболявания. Почиствайте редовно - мръсният курник създава среда за причинители на болести при кокошките. Често мийте хранилките и поилките.

През зимата е необходимо да се погрижите и за допълнително отопление. През студените дни оставете по 2-3 гнезда със слама за снасяне на 10 кокошки. През по-топлите дни на пролетта това количество на гнезда трябва да се увеличи. Почиствайте често гнездата, като задължително сменяйте и сламата в тях, за предотвратите появата на насекоми.

Грижи за кокошарник

Мястото за почивка и спане трябва да отговаря на няколко важни изисквания. То представлява широка дървена стълба, на височина 60-90 см от нивото на пода, което се прави до отдалечената страна на курника с наклон, който да позволява на птиците лесно да се местят.

За яйценосните породи се правят специални дървени кутии със слама или сено на дъното. Вратата на курника се прави с височина 20-30 см, за да могат птиците свободно да излизат навън. От изключително значение е да подсигурите добра защита от други животни. Задължително вечер ги прибирайте вътре в кокошарника, за да ги предпазите.

Както вече споменахме, задължително оборудвайте кокошарника с хранилки и поилки. Следете за състоянието на апетита на вашите птици - по това може да бързо да разпознаете дали са болни на доста ранен етап и да предотвратите усложнения.

В случай че откриете болна кокошка, незабавно я отделете от другите, за да не се стигне до разпространение на болести. Те не са капризни относно храната, която им давате, просто подсигурете достатъчно количество, препоръчително е да включите и хранителни добавки с калций.

Предвидете и площадки за разходка - тяхната площ трябва да 2-3 пъти по-голяма от тази на самия курник. В един от ъглите на курника сложете сух дребен пясък с дървена пепел и сяра, в който кокошките ще се къпят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати