Муле

Муле
Снимка: Capri23auto/pixabay.com

Мулето това е животно, което реално е хибрид между женски кон или така наречената кобила и магаре. Разликата между муле и катър е в това, че при това животно полът на родителите му е на обратно. В миналото този термин се е ползват за всички животни, чиито родители са били от различни видове, а днес използваме вече думата хибрид.

Какво е муле?

То е едно от най-полезните животни в селскостопанската работа, като през годините е било използвано при редица задължения, като например за превоза на товар. Те са доста по-силни и заедно с това по-издръжливи от конете, като това ги прави идеални за различните силови дейности. Безспорен плюс е това, че мулето е доста умно и интелигентно животно, което ако се държат добре с него, разбира и изпълнява задачите си.

В осанката си то прилича на магаре и катър, докато по отношение на размерите си наподобява коня. Особено полезно е в селското стопанство, защото при еднакви размери с коня, той има много по-голяма от него работоспособност и товароподемност. Били са развъждани най-вече в Средиземноморските страни, както и в Азия. У нас са били отглеждани мулета основно около Самоков и Белоградчик.

Външен вид на мулето

- има голяма глава, която е с леко изпъкнал профил;

- ушите са издължени;

- шията е доста къса, но за сметка на това е много силна;

- краката са много мощни и силни, а ставите им са кръгли;

- гръдния кош на мулето е широк, а гърбът е удължен;

- опашката на мулето се разполага по-ниско.

Мулето прилича на магаре

Имайки предвид това, че са доста по-издръжливи от катърите, то те се срещат и по-често от тях. Живеят средно до 30-35 години, като е важно да имате предвид това, че мъжките на мулетата са безплодни и не могат да имат поколение, като това важи и за катърите. Женските също са практически стерилни, а именно на около 90-95%.

Много рядко може да се случи така, че женското муле да може да има поколение. При женските катъри няма регистрирани случаи на потомство, като и при двете животни това се дължи на факта, че родителите им са имали различен брой хромозоми, което съответно води до безплодие и стерилност на потомството.

По характера мулетата са много спокойни и кротки, като също така се отличават със своя независими нрав. Често това се приема от животновъдите за инат, но това не е така, а е по-скоро отражение на това, че мулетата са много умни и така един вид се самосъхраняват.

В древни времена са били на по-голяма почит дори от конете, а именно именно благодарение на огромната им работоспособност и товароподемност. Също така са били използвани често за превоз дори от средновековните духовници, които са се возили на тях с разкошните им покривала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати