miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Най-полезните храни за домашните кокошки

Най-полезните храни за домашните кокошки

Най-полезните храни за домашните кокошки

Ако и вие отглеждате кокошки, тогава едно от най-важните условия е да ги храните добре, за да са здрави и да снасят яйца редовно. Това е особено важно за зимния сезон, когато имунитета на повечето животни се понижава и те имат нуждата от по-витаминна диета.

Добре е да сте наясно и какви полезни храни да давате на домашните кокошки, но и какви не можете. Ако искате те да снасят доста яйца, тогава бъдете готови да ги храните с много полезни храни и да им осигурите най-правилната диета през летните и зимни месеци.

Най-полезните храни за домашните кокошки

Балансираното хранене на кокошките е важен фактор, който оказва пряко влияние на здравето им. Тъй като така организмът им получава всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Ако сте селекционер с опит, тогава сте наясно, колко важно е храненето на животните, включително и на селскостопанските птици.

Това ви дава възможност да увеличите снасянето на кокошките, но и да имате значително по-здраво потомство. В идеалния си вариант количеството на калории на ден трябва да бъде около 300-350.

Към полезните храни за домашните кокошки можем да отбележим следните:

- пшеничено зърно;

- варени картофи;

- костно брашно;

- счукани черупки на яйца;

- прах от сеното;

- варени моркови;

- царевично зърно;

- слънчогледово брашно;

- фуражни дрожди;

- витаминни добавки;

- зърно на прах;

- груб фураж;

- ечемичено зърно;

- отпадъци от производството на риба и месо;

- зелени бобови култури.

Домашни кокошки

След като знаете какви са едни от най-полезните храни за кокошките, следва да знаете и кои не са толкова полезни за тях. Не бива да им давате:

- хлебни изделия - можете да им ги давате само, ако са сушени, защото пресните могат да навредят на храносмилателната им система;

- солена или прясна риба - те могат да присъстват само като минимална добавка и то във варена форма или да се смесят към основната храна. Можете да им ги давате не повече от 1-2 пъти на седмица. Когато им давате такива продукти, следва да следите и наличието на достатъчно вода, защото тогава се увеличава жаждата на кокошките;

- цвекло - също води до проблеми с храносмилането, което важи за доста голяма част от кореноплодните;

- кожа на картофите - тя е доста груба, като може да бъде давана само в смляна форма, но не и цяла.

Изключително важно е в храната на кокошки носачки да присъстват достатъчно протеини, които са един от основните компонент в диетата им. Мазнините са също важен елемент от менюто им, но в по-малки количества. Не забравяйте и за въглехидратите, които спомагат за нормалното функциониране на органите и мускулите. Фибрите са другият задължителен компонент, който оказва пряко влияние на кокошките.

Обобщавайки всичко казано дотук, ще добавим че едни от най-полезните за тях храни е царевицата, ечемика, пшеницата, овес, елдата, просото, пшеничните трици, както и вече гореизброените. И не на последно място по важност са витамините и минералите, като при необходимост може да им давате витаминни комплекси. Така ще се погрижите и за здравето на кокошките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати