miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Породи»Медночервена шуменска овца

Медночервена шуменска овца

Шуменска овца
Снимка: Nennieinszweidrei/Pixabay.com

Медночервената шуменска овца е порода, която се отглежда основно в северните райони на страната ни. Учените са на мнение, че тя е селекция и е резултат от Цигая, а именно едно от най-старите породи овце у нас. Учените често я разглеждат като смесица между медночервената и така наречената карнобатска овца. Селекцията им е протичала и е преминавала през различни етапи през годините, като за това свидетелстват и техните чисто морфологични белези. В миналото те са били много високо ценени, а именно по време на Освобождението на страната ни.

Името на породата произлиза от цвета на нейната вълна, като тя се отглежда основно в Разградска, Шуменска и Търговищка област. По отношение на руното си могат да бъдат разделени на два типа, а именно кабарляви и на рудави. Първите се характеризират с това, че вълната им е смесена и полугруба, като техният цвят е доста по-светъл и затова се наричат още бозави. Вторите имат характерния медночервен оттенък на вълната си, която е еднородна и доста по-гъста. Медночервената шуменска овца се среща също така и в района на Добруджа, като с помощта на общите мерки и опазването на породата, днес нейната популация значително нараства.

Характерното за медночервената шуменска овца е това, че лицето, краката и дори ушите са покрити с козина. Главата на породата е леко издължена, като също така е продълговата и има руно до самото чело. Женските овце нямат рога, докато мъжките имат. Първите са така наречените овце, а другите се наричат кочове. Тялото на мъжките и женските медночервени шуменски овце е хармонично и компактно, а опашката им е със средна дължина. Както при всички овце, така и тези се отличават с късите си крака и много здрави копита. Възрастните женски представители на медночервените шуменски овце достигат на тегло около 40 килограма, като мъжките дори до 60 килограма. Млякото от овцете е много маслено, а именно около 7%, като плодовитостта им също е много висока и достига до цели 130%.

Интересен факт е това, че когато се родят, медночервената шуменска овца може да е черна, кафява или тъмнокафява. Въпреки това около 5% от агънцата от тази порода се раждат бели, като след 3-я и месец вълната им придобива характерния медночервен цвят. Месото от овцете на тази порода се цени много, тъй като има отлични вкусови качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати