Съвети при отглеждане на пуйки

Съвети при отглеждане на пуйки
Снимка: pixabay.com

По принцип пуйките се считат за непретенциозни домашни птици. Те се държат в обикновени изолирани помещения с вентилация и можете да използвате зелена трева, зърнени смеси и смесени фуражи за хранене на пуйки.

Съвети при отглеждане на пуйки

Отглеждането на пуйки има някои характеристики. Първо трябва да разполагате с добре оборудвано помещение с прозорци и гнезда за птици. Ако птиците ще бъдат в него през зимата, то трябва да е и изолирано. Летният подслон може да бъде направен по-малко надежден.

Второ, необходимо е да се осигури открито пространство, където пуйките да се разхождат през деня.

Отглеждането на пуйки изисква определени условия, които се отнасят главно до микроклимата вътре в помещението.

Пуйки
Снимка: Bru-nO/pixabay.com

Температурата през зимата не трябва да пада под нулата, а през лятото - да не се повишава над 22 градуса. За това трябва да е оборудвана захранваща и изпусквателна вентилация и сградата да е изолирана.

Подът на помещението трябва да е покрит със слой слама или дървени стърготини. Два или три пъти седмично постелята се сменя, тъй като влажната настилка може да причини настинка при птиците.

По правило трябва да имате 5-8 женски птици на един мъжки. В случай на отглеждане на няколко семейства с мъжки, трябва да сте оборудвали отделни помещения с места за разходки.

Храненето на пуйките

Грижи за пуйки
Снимка: bones64/pixabay.com

Важна роля играе фуражната база. Пуйките с удоволствие ядат зърнени смеси с трици, влажни смеси и пресни билки. Храната на пуйките трябва да включва минерални добавки превръзки и животински протеини (риба и месо, костно брашно, млечни продукти и месни отпадъци).

Основните трудности при отглеждането на пуйки са свързани с отглеждането на младите птици. Възрастните понасят студа добре и са непретенциозни в храненето. Но младите пуйки са много чувствителни към температурните условия и качеството на храната.

Наред с кокошките, гъските, патиците, японските кокошки, пуйките са сред най-предпочитаните селскостопански животни. Те са ценен източник на пуешко месо и пуешки яйца. Ако и вие искате да отглеждате такива животни, вижте нашите обяви и цени за пуйки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest