Заболявания по домашните кози

Заболявания по домашните кози

Болестите на домашните кози се делят на неинфекциозни, инфекциозни, инвазивни и паразитни. Възприемчивостта на козите към болести не е еднаква. Силните добре хранени животни, които се отглеждат в благоприятни условия, се разболяват много по-рядко. А болестта се понася по-лесно от лошо развитите кози, отслабени от продължително недохранване или които са в неблагоприятни условия.

Симптоми на заболявания при козите

Здравите животни са енергични и с добър апетит. Тяхната телесна температура обикновено варира между 38, 5-39, 5 ° C, пулсът - в рамките на 70-80 удара, а броят на вдишванията - от 15 до 20 в минута.

Болните кози се хранят лошо или отказват да се хранят, имат депресивен вид и почти не се движат: температурата им се повишава в по-голямата част от болестите, пулсът се ускорява и се появява задух.

Незаразни болести по домашните кози

Причините за неинфекциозни заболявания по козите са неправилно или лошо хранене на козите, храненето им с некачествени фуражи, лоша грижа за козите, нараняването им, държане в нехигиенични условия, отравяне с пестициди и отровни билки за козите.

Поради рязка промяна в режима на хранене на козите, те могат да изядат голямо количество храна на празен си, предизвиквайки интензивна ферментация. В резултат на това козата не се храни, преживянето спира, появява се слюноотделяне. Коза може бързо да умре от задушаване или остра сърдечно-съдова недостатъчност.

Отравяне при козите

То възниква от замърсяването на фуражи, пасища и водни тела с токсични химикали - пестициди, използвани за борба с вредители, болести по растенията и плевели. Неправилното третиране на козите с пестициди срещу комари и кърлежи също може да причини отравяне.

Пестицидите включват органофосфор, органохлорин, органичен живак, арсенови съединения, различни медни соли и химически торове. Основната причина за отравяне на животни с пестициди е неспазването на санитарните правила за транспортиране, съхранение и използване на тези средства във фермата.

За целите на превенцията козите не трябва да получават фуражи, съдържащи остатъчни пестициди или замърсявания.

Важно е също така да се предпазват местата за поливане от замърсяване с пестициди, съдържащи отпадни води, и да не се допускат кози до места за съхранение на минерални торове. Токсикологичните свойства на синтетичните карбамиди и амониеви соли, използвани в растениевъдството и при храненето на преживни животни, трябва да се вземат предвид особено.

Болести по козите

Мастит при козите

Проявява се при кърмещи кози в резултат на непълно изчерпване на млякото от вимето, както и от обикновената настинка на животно и замърсяване или контузия на вимето. Болната част на вимето става твърда, гореща на допир. От него се получава по-малко мляко, понякога се отделя под формата на дебели люспи.

Лечение на мастит при козите: вимето се намазва с камфорно масло или свинска маз. Млякото се издоява възможно най-често. При тежко възпаление на животното се дава слабително и се предписва строга диета.

Травматични наранявания (рани, фрактури, натъртвания) при козите

В случай на нараняване, кървенето трябва да се спре незабавно, изплакнете раната със слаб разтвор на калиев перманганат, намажете с йодна тинктура. Счупен крайник е превързан чрез полагане на шина от дъски. Животното се поставя в отделно помещение до възстановяването си.

Некробактериоза (болест на копитото) при козите

При това заболяване на козите областта на копитото набъбва, след това започва гнойно-некротично увреждане на тъканите. При тежки усложнения роговата обувка пада. В някои случаи заболяването преминава към устните (струпване на устните), а в случай на усложнение - върху лигавицата на устната кухина.

При болните кози засегнатите области на краката се почистват хирургично, след това се провежда курс на лечение с дезинфектанти. Болните кози се държат на закрито на изобилна, суха постеля.

Нефункционално стадо е под карантина. Пасищата, на които са отглеждани болни кози, се използват за паша на здрави животни след 2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати