miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Важни съвети при отглеждането на кокошки

Важни съвети при отглеждането на кокошки

съвети за отглеждане на кокошки

Все повече хора избират живота на село – в екологична среда, сред природата, създавайки биологична продукция и грижейки се за собствено био стопанство. По тази причина все повече хора, които никога не са се занимавали с отглеждането на кокошки, решават да се захванат с тази дейност. Има обаче някои важни особености, с които е добре да се съобразят – още преди да са предприели покупката на своите кокошки.

Свободни или не?

Все по-популярно е да се отглеждат свободни кокошки. Ако не сте запознати – това са кокошките, които имат свободата да обикалят безпрепятствено целия двор, не са заградени и се движат непрекъснато, където си пожелаят. С една дума – те не са затворени в клетка. Разбира се, може да изберете и другия вариант – отглеждане в кокошарник.

И в двата случая трябва добре да предвидите някои особености. При клетъчно отглеждане е важно внимателно да изберете вида на кокошарника, големината му и къде да бъде разположен.

Уверете се, че той е достатъчен по размер за броя кокошки, който сте предвидили. Може сами да си изработите или да се възползвате от услугите на специализирани фирми.

Проучете варианта за мобилен кокошарник – това са клетки за кокошки, които могат да се преместват на различни места в градината. Това има своите предимства – кокошките ще имат възможност да правят рохкава земята, върху която ситуирате кокошарника, както и да извършат санитарно прочистване – те бързо ще се справят с различни вредители, които всъщност им служат за храна.

Ако пък кокошките ви ще тичат свободно из двора, предвидете факта, че те неминуемо ще разровят и изкалват някои от насажденията ви. Предвидете оградени места за зеленчуковите растения и защитете цветята.

Имайте предвид още, че свободните кокошки не са защитени от нападенията на диви животи през нощта. Затова трябва да им пригодите сигурна клетка, в която да нощуват.

кокошки и тяхното отглеждане

Удобно място за снасяне на яйца

Това е едно от най-важните неща, които трябва да има предвид всеки стопанин, отглеждащ кокошки-носачки. Осигурете удобно за кокошките пространство, където те да могат да снасят. Иначе ще намирате яйцата им на всевъзможни места, някои от тях дори счупени. Това е дискомфортно и за вас, и за животното.

Може да използвате щайки или сами да направите от дървен материал малки клетки, разделени една от друга и покрити с лек наклонен навес, който да защитава вече снесените яйца. Може и да си закупите готови полози.

Разнообразието на пазара е голямо, като модерните модели отвеждат яйцата в специално пригодена долна част на гнездото, където те се запазват чисти и здрави. Имайте предвид, че на всеки 5 до 7 кокошки трябва да има по един полог, покрит със слама, който редовно трябва да бъде подменяна.

Пълноценно хранене

За да носят редовно вашите кокошки и да се радвате на яйца с добро качество, трябва да осигурите пълноценна храна за кокошките. Купувайте специални фуражни смески за кокошки-носачки, като може да обогатявате менюто с царевица или жито.

Имайте предвид, че всяка кокошка трябва да получава дневна дажба по 110-140 грама фураж – в зависимост от породата. Храната трябва да съдържа и достатъчно калций, за да бъдат яйцата достатъчно здрави.

Също е добре да осигурите достъп на кокошките до известни количества креда, пясък или гасена вар, от които те си набавят допълнителни хранителни вещества, което гарантира, че няма да опитат да кълват собствените си яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати