6 най-често срещани заболявания у сладководните рибки

Аквариумни рибки

Също както всяко друго животно, и аквариумните рибки са уязвими към определени заболявания. Всеки опитен акварист трябва да е нащрек особено за тези шест най-често срещани болести по сладководните рибки.

Ключът към оптималното здраве на водните обитатели се крие в профилактиката на аквариумната среда и поддържане на високо качество на водата. Въпреки усилията ви обаче все още се крие потенциал за развитие на болест.

1. Ихтиофтириус

Болестта получава името си от названието на малкия бял протозоен паразит, отговорен за инфекцията. Това е може би най-лесно разпознаващото се заболяване по рибите поради появата на отличителни бели петна по тялото, хрилете и перките. Макар да е изключително заразно и със стопроцентова смъртност, при навременно откриване и лечение може да се достигне и стопроцентово оздравяване. Много често появата на заболяването се асоциира с понижаване качеството на водата.

2. Загниване на перките

Виновникът за заболяването е бактериалният причинител от род Pseudomonas. В началото по перките тръгват синкави линии, стигат до основата им и тъканта загнива, появява се гной. Честа причина за появата на състоянието е препълнен с животни аквариум. Уязвими за малките рибки.

3. Натравяне с амоняк

Количествата на амоняк в аквариумната вода нарастват в момента, в който полезните бактерии намалеят. Полезните бактерии обикновено имат ролята да се отървават от излишния амоняк, конверирайки го в далеч по-безвредните нитрити и нитрати. Клиничните признаци са зачервени, възпалени хриле и промяна в поведението – животните се насочват към повърхността на водата и сякаш се борят за въздух. Мерките, които може да предприемете, са спешна смяна на 50-60% от водата на аквариума.

4. Лернеоза

Макар често да бива объркван с червей, причинителят на лернеозата всъщност е малко червено ракообразно, загнездващо се в подкожието. Инфектираните животни изпитват сърбеж и се търкат в различни повърхности в аквариума. Противопаразитни средства са налични на пазара.

5. Трематодози

Трематодите са мънички плоски червеи, нормално обитаващи средата на аквариума. Те не са заплаха за обитателите до момента, в който не се понижи качеството на средата и рибките не проявят стрес. Симптомите на опаразитяване с трематодоза са сърбеж, усилено движение на хрилете, зачервяване, побеляване. Подобряване качеството на аквариумната вода в комбинация с противопаразитни средства помага за потушаване на паразитозата.

6. Едем по рибите

Едемът сам по себе си не е заболяване, а само признак. Представлява подуване на тялото на рибката в следствие натрупване на течност в коремна кухина (асцит) поради засягане на бъбреците. Най-често се асоциира с бактериални причинители.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати