Какви са здравословните ползи от отглеждане на аквариумни рибки?

Какви са здравословните ползи от отглеждане на аквариумни рибки?

Отдавна се знае, че отглеждането на котки и кучета допринася за нормализиране на кръвното налягане, освобождаване от стреса и подобряване на общото здравословно състояние на стопаните и тяхното настроение. Оказва се обаче, че четириногите домашни любимци не са единствените, които могат да повлияят благотворно на здравето ни. Същото може да се каже и за цветните папагалчета.

Според учените една от причините за това е разнообразните цветове, в които са обагрени животните. Различната форма на рибките също оказва влияние. Не по-слабо е и въздействието на плавните движения, които те извършват.

Аквариум с риби може да внесе не само екзотика в дома ни, но и да ни пренесе на едно съвсем различно място, и да ни откъсне от напрегнатото ни ежедневие. Дори и само една пъстра рибка е в състояние да ни предостави интересна и релаксираща гледка. Наслаждавайки ѝ се само за 30 минути, ще се чувстваме по-заредени и отпочинали. Забравяме за всички пререкания през дългия ден и трудностите от ежедневието си.

Според последните проучвания редовното взиране в аквариум с рибки подобрява състоянието на хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане, депресивни състояния. Освен това подобрява паметта и вниманието.

Учените обясняват, че за цялостното въздействие допринасят не само пъстрите животни, но също водораслите в аквариума и шумът на движещата се филтъра вода. Именно това е причината съоръжения с рибки да се поставят в ресторанти, хотели, офиси, болници и др. Те са добро допълнение към всеки интериор.

Рибките са и сред най-предпочитаните домашни любимци, защото те изискват минимални грижи, не се разхождат из дома ни и не го цапат. Достатъчно е да им осигурите нужното оборудване на аквариум и оптимални условия, за да ви радват с красотата си. Подходящи са и за пръв домашен любимец, така че деца на 7 и повече години биха се справили с отглеждането им с известна помощ и от родителите, разбира се.

Най-предпочитаните рибки от младите акваристи са гупи, хелери, бети, молинезии, неонови рибки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати