Рибки Хелер

Рибки Хелер

Хелер са живораждащи рибки от семейство пецилид, които в природата се срещат във водните басейни на Хондурас, Гватемала, Мексико и Централна Америка. Хелер са една от най-популярните породи аквариумни рибки. Рибките Хелер се препоръчват на всички, които за първи път се опитват да развъждат аквариумни любимци. Рибките Хелер са толкова лесни за отглеждане, че могат да бъдат лесно отглеждани дори и от деца, тъй като грижите за тях са елементарни.

История на рибки Хелер

Смята се, че рибките Хелер са се появили още в палеозойската ера. Оттогава насам те са се променили доста, но основното, което се е запазило, е мечът, който се появява на опашката. Заради това рибките Хелер са известни и като мечоносци. В естествената си среда може да бъдат срещнати зелени рибки Хелер, които в аквариумна среда се кръстосват с друг вид риби, подобни на него - Пецилия. Така се получават различни цветове от рибките Хелер. Рибките Хелер са били донесени в Европа за пръв път през 1909 година и оттогава стават все по-популярни като аквариумни, защото не изискват особено много грижи, а в същото време изглеждат много ефектно.

Рибките Хелер дължат името си на немски ботаник, който се е казвал Карл Бартоломеус Хелер. Освен от ботаника Карл Хелер се е интересувал и от животни и риби. Той е първият човек, който е донесъл в Европа рибките Хелер, след като ги е хванал в естествената им среда в мексикански водоем по време на продължителното си пътешествие из Централна Америка. Затова рибките били наречени в негова чест. Те са известни също така и като меченосци на Хелер.

Характеристики на рибки Хелер

Рибките Хелер могат да бъдат оцветени в черно, червено или в лимоново жълто. Също така може да са петнисти или с дълги райета. Дивите форми на рибките Хелер са дълги 8 сантиметра, когато рибката е от мъжки пол, без да се смята мечът. Рибката достига до 12 сантиметра, ако е женска. Характерен за мъжките рибки Хелер е своеобразен израстък на долната част на опашката, който прилича на меч. Съществуват хибриди с два меча и увеличен гръбен плавник. Женските са оцветени по-бледо от мъжките. Много са красиви рибките Хелер, известни като пеперудени, които имат много дълги гръбни и опашни плавници, заради което приличат на огромни красиви пеперуди. Съществуват също така рибки Хелер, които са наполовина червени, а останалата част от тялото им е на бели и черни петна.

Грижи за рибки Хелер

Рибките Хелер не изискват особено много грижи. Оптималната температура на водата в аквариума, в който се отглеждат рибки Хелер, трябва да е между 24 и 26 градуса. Рибките Хелер могат да понесат с лекота намаляването на температурата на водата за кратко време до 16 градуса. Веднъж седмично е добре да се сменя 30 процента от водата в аквариума с нова. Аерирането на водата също се препоръчва, затова трябва да снабдите аквариума със специална помпа, която да добавя кислород във водата, в която живеят рибките Хелер. Но ако в аквариума няма чак толкова много рибки Хелер, те могат да живеят и без аериране.

Върху аквариума е добре да има стъкло, тъй като мъжките рибки Хелер имат склонността да изскачат от аквариума. Рибките Хелер са спокойни и миролюбиви. Но тези рибки Хелер, които не са особено подвижни, могат да страдат от увреждане на плавниците, защото останалите рибки ще ги нападат. Не се препоръчва рибките Хелер да живеят в аквариум заедно с много по-малки от тях риби, тъй като ще ги тероризират постоянно. Мъжките рибки Хелер постоянно се бият. Затова се препоръчва ако има повече от два мъжкаря в аквариума, да има и голямо количество женски. Тогава вниманието на мъжката рибка не се насочва само към съперника, а и към женските екземпляри. Най-добре е в групата рибки Хелер да има трима-четирима мъжкаря, сред които един ще е най-силен и ще успява да доминира над другите.

За да има къде да се крият рибките и да не се бият толкова, е добре да има достатъчно количество растения в аквариума. Растенията, които са в аквариум с рибки Хелер, трябва да са високи и да достигат до повърхността на водата. Препоръчва се рибките Хелер да се отглеждат в дълъг аквариум, за да имат достатъчно пространство.

Хранене на рибки Хелер

Хелер

Рибките Хелер се хранят с абсолютно всички видове храна за риби - както на прах, така и замразена, консервирана и жива. Ако ви се наложи да отсъствате от дома си една или две седмици, рибките Хелер ще понесат този период, без да се хранят и това няма да се отрази особено върху здравето им. Ако в аквариума има живи растения, те могат да се хранят с различни образувания по водораслите. За тази цел им помага специален израстък върху езика им, който прилича на стъргалка. С него те остъргват образуванията, които са като налепи върху водораслите и са хранителни за тях.

Рибките Хелер могат да се хранят също така и с миниатюрни охлювчета, които живеят по стените на аквариума. Рибките Хелер разтърсват черупките на охлювчетата, докато те не изпаднат от тях, и ги изяждат. Не се препоръчва да прехранвате рибките Хелер. Достатъчно е един или два пъти дневно да им хвърлите малко храна, а след 10 минути да премахнете остатъците, които не са изядени. Рибката Хелер понася по-лесно липсата на храна, отколкото преяждането, той като то може да се окаже фатално за нея. Можете да добавяте в менюто на рибките Хелер стрити на прах овесени ядки, а също така жълтък от твърдо сварено яйце, пресен спанак или маруля.

Размножаване на рибки Хелер

Размножаването на рибките Хелер в аквариумни условия не е никак сложно, тъй като те са живораждащи. Женската рибка Хелер ражда достатъчно големи и напълно оформени малки рибки. Бременността на женската продължава 40 дни, като в последните дни преди раждането коремчето на рибката се увеличава много и става квадратно. По-едрите женски риби Хелер могат да родят накуп до 50 малки. В някои случаи женската рибка Хелер ражда около 100 малки, но се случва да роди и не повече от 10 малки рибки. Веднага щом забележите, че женската ще роди скоро, трябва да я преместите в отделен аквариум с много растения с дребни листенца.

Това позволява на малките рибки да се крият между листата и да оцелеят. Много често се случва женската да изяде малките си, след като ги роди, затова е добре да им се даде възможност да се крият от нея. След раждането женската трябва да се върне в общия аквариум, а малките да се гледат самостоятелно, докато пораснат достатъчно. Малките рибки се хранят с различни видове суха храна, както и с намачкан жълтък от твърдо сварено яйце. Ако женската рибка Хелер роди в общия аквариум, малките веднага трябва да бъдат преместени, защото ще се превърнат в храна за останалите риби.

Заболявания на рибки Хелер

Рибките Хелер са доста издържливи и здрави и боледуват доста рядко. За да бъдат винаги здрави, трябва да се спазва добра хигиена в аквариума. Когато купите нова рибка, е добре да я държите поне седмица в отделен аквариум, за да не се заразят всички останали. Ако рибката е покрита с бял мъх, веднага трябва да бъде лекувана по преценка на специалист. Ако тялото на рибката Хелер е покрито с малки ранички, това също е знак, че рибката не е добре и трябва веднага да бъде лекувана от специалист.

Любопитни факти за рибки Хелер

Интерес факт е, че рибките Хелер реагират на пренаселването на аквариума - тогава част от женските може да сменят пола си и да се превърнат в мъжкари. Тогава на опашката на женската се появява характерният за мъжкарите меч. На тялото й се появява размножителен мъжки орган, който се трансформира в такъв от аналния плавник на рибката. Когато женската рибка Хелер се превърне в мъжка, само един от десет опита за чифтосване се увенчава с успех, а родените от такава кръстоска рибки са само от женски пол.

Полът на рибките Хелер зависи от температурата на водата, в която живеят. При високи температури има повече мъжкари, а при по-ниски температури има повече женски. Половата зрялост на рибките Хелер настъпва след петия им месец и зависи от температурата на водата. Всички видове рибки Хелер могат да се чифтосват и така се получават още по-интересни цветови съчетания.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати