Какви рибки да избера за аквариума?

Рибки

Отглеждането на рибки в аквариум не е ново хоби. Археолозите са доказали, че това занимание произлиза още от древен Египет. Първи китайците са започнали да развъждат рибки професионално.

Днес това хоби е известно като акваристика и има много места като специализираните зоомагазини, откъдето могат да се купят готови аквариуми, различни видове рибки, храна и приспособления за аквариуми. Не е трудно да имате риби за домашни любимци, но трябва да се съобразите с няколко неща, за да можете дълго време да се радвате на разноцветните животинки.

Едно от най-важните от тях е какви рибки да изберете за аквариума.

Веднага след като вземете решение, че искате да отглеждате рибки, трябва да изберете какъв вид ще са те. Трябва да се съобразите с тяхната големина и особености, за да можете да изберете специфичен аквариум, растителност, осветление и температура на водата. Рибите имат специфична жизнена среда и начин на хранене.

Ако за първи път отглеждате такива домашни любимци, препоръчително е да отглеждате само един вид. Все пак ако решите да отглеждате няколко вида, не трябва да събирате на едно място топлолюбиви и студенолюбиви.

Внимавайте и с хранителните навици на рибките. В зоомагазините се продават както растителноядни, така и хищни риби. Избирайте внимателно.

Вземете си видове, които могат да живеят съвместно с други. От вид вземете поне по 5, защото в голямата си част рибите са стадни животни. За начинаещи най-лесно се отглеждат гупите и хелерите. Те са яйцеживородни. Наричат се така, защото яйцата им се излюпват още в организма на майката.

По друг начин стоят нещата при рибите, хвърлящи хайвер. При тези видове яйцата, хвърлени от женската и по-късно отплодено от мъжкия, се излюпват след известно време.

Хайверът се прикрепя със специална секреция към стените на аквариума, по листата и стъблата на растенията или са в специално гнездо, построено от въздух и слуз. Не е препоръчително да смесвате живородни рибки с такива, които хвърлят хайвер, защото често първите ядат яйцата на вторите.

Въпреки всичко ще се убедите, че отглеждането на рибки е много полезно хоби. Грижейки се за своите малки питомци, децата отрано ще привикнат да бъдат работливи, добри и внимателни и с Вас, и с останалите хора, а това са изключително ценни добродетели, които ще дадат смисъл на целия им бъдещ живот.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати