miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Загниване на перките при аквариумните рибки

Загниване на перките при аквариумните рибки

Загниване на перките при рибките
Снимка: Alice_Alphabet / pixabay.com

Наблюдението на домашния аквариум от собственика е не само забавно занимание, което е основната част от хобито отглеждане на рибки у дома, но и необходимо условие, гарантиращо доброто здраве и развитие на обитателите. Те страдат от редица болести и са заплашени от опасности, които са в състояние да унищожат на практика целия аквариум.

При наблюдаването на рибките може да се установи като промяна загниването на перките им. Това е тревожен симптом, подсказващ здравословен проблем, който трябва да се реши незабавно. За да може акваристът да реагира адекватно, той трябва да има предварителна информация какви са причините за появата на това състояние.

Загниване на перките, причинено от болести

Гниенето на перките при аквариумните рибки обикновено се появява при лоши хигиенни условия и пренаселен аквариум. В такива условия бактериите стават особено опасни.

Гниенето с бели ръбове, а в крайната фаза до основата на перката, се приема, че е причинено често от бактериите, развиващи се в неподходящи за живот на рибките условия.

Това гниене се нарича бактериално и се лекува. Препаратите за лечение на гниене на перките съдържат активни антибиотици и могат да третират успешно дори напреднали инфекции. Своевременното реагиране обаче е важно, защото в напреднал стадий болестта засяга и вътрешните органи на рибката, а това става животозастрашаващо състояние.

Загниване на перките, причинено от паразити

Рибките могат да страдат от гниене на перките
Снимка: martin_hetto/pixabay.com

Гниенето на перките при рибките може да бъде причинено и от флагелати. Перките буквално се разлагат, а заедно с това се наблюдават и други промени като дупки по главата на рибата и белезникави екскременти.

Флагелатите са чревни паразити. Лечението е с препарати, съдържащи допълнително витамини С и К, за бързо възстановяване. Необходимо е лечение от 3 до 7 дни, за да се реши проблемът с чревните паразити. Накрая е необходима смяна на водата в аквариума.

За да се предпазят рибките от загниване на перките, е необходимо да се поддържа хигиената на самия съд, включваща почистване и смяна на водата, но също така трябва да се поддържа и хигиена на отглеждането им като цяло.

Това означава да не се препълва аквариума с обитатели, да не прехранват и да не се неглижират, защото ако не се забележат навреме проблема, той бързо стига до негативен общ резултат.

Трябва да се има предвид, че златните рибки са много застрашени от загниване, както и сладководните малки обитатели на аквариумите като гупи, тетри, молинезията, риба оскар, данио, хелери и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати