miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Индийски Рибен Нож

Индийски Рибен Нож

Индийски рибен нож
Снимка: Mistvan/wikipedia.org

Когато средностатистически читател прочете думите индийски рибен нож, си представя вид хладно оръжие, използвано за риби или свързано по някакъв начин с тях.

За акварист тази представа е напълно различна - тези хора си представят вид аквариуми риби, които носят това странно име. Специалистите пък знаят, че рибите нож растат до значителни размери - около 1 метър дължина и 5-10 килограма тегло, когато са на свобода. Това тя е значително по-голямо животно от аквариимни рибки като гупи, скаларии, неонови рибки, рибка бета, хелери, златни рибки, молинезии и др.

Несъмнено това са интересни водни обитатели, които заслужават популярност, дори да не бъдат избрани за домашния аквариум заради хищната си природа. Какво можем да научим за тях?

Класификация и наименование на индийски рибен нож

Chitala Ornata е латинското название на рибата, прилична на нож, заради което е наречена по този начин. Има много чести случаи на объркване на тази риба с друг вид - Chitala сhitala, която обаче е много рядка и не се намира лесно в аквариуми.

Семейството риби е описано за първи път през 1831 година и са известни със своята агресивност. Дължат името се на необичайния си вид, тялото им прилича на нож.

Индийският рибен нож принадлежи на семейството на рибите-ножове afteronotus, наричани така заради уникалната форма на тялото им, наподобяваща острието на ножа. Рибите с това наименование са няколко вида, но тези от Югоизточна Азия са най-търсени, защото са изключително интересни и елегантни.

Как изглежда рибата индийски рибен нож?

Тази риба е много различна на вид от останалите водни обитатели, с които сме свикнали в аквариумите. Тялото на рибата е дълго, сребристо сиво на цвят и прилича на нож. Има дълга анална перка.

Всъщност трябва да се поясни, че цветът на всеки индивид е строго индивидуален и варира - от сребристо сив до бледо златист. Цветът зависи от местообитанието, възрастта на рибата и начинът на хранене.

Най-характерното за тези риби е, че зрелите екземпляри имат 5 до 10 или повече черни петна, обградени с бяло, които намаляват по размер, когато индийски рибен нож расте. Те са симетрично разположени в редове по цялото тяло. Тези оцелели петна и липсата на бели ивици по гърба отделят вида от Chitala сhitala. Албиноси от тях се наблюдават често в аквариумите.

Тялото на рибата като цяло наподобява силно острието на ножа, гърбът на това изумително създание е благородно изпънат в дъга, а на върха на главата си има малка дорзална перка, която командва движенията на рибата.

Опашката при риба индийски рибен нож липсва.

Продължителността на живот на индийския рибен нож е изумителна, от 8 до 15 години.

Малките нямат петна, те като цяло имат украса от райета. Дългите им анални перки са използвани, за да извършват грациозни движения напред и назад.

По отношение на размера, в естествени условия рибата расте до 1 метър и до 5 килограма, може да стане и по-тежка. Забелязват се две носни пипала над голямата уста със зъби. В центъра на тялото има гръбнак, подобен на флаг и няма вентрални перки.

Поведение на индийски рибен нож

Chitala Ornata е нощна тропическа риба. Обитава сладководни басейни в Камбоджа, Лаос, Виетнам, Тайланд, но е въведена и в региони извън родния ареал. Това е един от най-инвазивните видове в света. За родно място обаче се приема Югоизточна Азия, басейнът на река Меконг.

Тази риба предпочита да остане будна нощем и пътува най-добре в полумрак. Ловува жива плячка и опитва да налапа всяка риба, която може да побере в устата си. Младите се скупчват около групи водни растения, за сигурност, докато по-зрелите са териториални и в крайна сметка са самотници.

Индийският рибен нож може да диша въздух и да оцелява в застояли вода с малко кислород. Предпочита води с неутрално рН и температура около 24 до 29 градуса. По-често обитава езера, блата и речни ръкави.

Когато е в аквариум, рибата прекарва по-голямата част от времето си на дъното. По-рядко се изкачва в средната или горната лента на аквариума. Прави го за да диша въздух или да се подкрепи с храна, плаваща на повърхността на съда.

Независимо, че е нощен хищник, ако се адаптира добре в аквариума може да се чувства добре и през деня. Ако собственикът предостави на своя домашен любимец голям аквариум, тази риба ще нарасне до размери по-близки до тези в естествените местообитания.

Хранене на индийски рибен нож

Като всички хищници, тези риби ловят жива плячка. Скариди, червеи, други риби и охлюви, както и други мекотели са естествената им храна.

Индийски рибен нож хапва и охлюви
Снимка: Alice_Alphabet/pixabay.com

При отглеждане на индийски рибен нож в аквариум с времето се научават да ядат говеждо - сърцето на животното и гранулирана храна от търговската мрежа. Предпочитат да се хранят, когато светлините са изключени. Затова храната им трябва да се дава предимно вечер.

Самите риби също са храна. Често се срещат в Тайландската кухня и други страни в Югоизточна Азия. В Тайланд поднасят рибата пържена и с пикантен сос от кориандър, люти чушки и чесън. Подправките смесват с рибен сос и захар. От нея правят и рибни топчета.

Грижи за индийски рибен нож

Когато Chitala Ornata се отглежда като домашен любимец, е необходимо да се знае, че най-добре рибата индийски рибен нож да се отглежда сама. Тя ще се чувства комфортно в 300-литров съд, но докато расте най-вероятно ще се наложи смяната му с по-голям, около 1000 литра.

Тези риби обичат да ядат храна за рибки с много протеин. Този тип храна замърсява силно водата, затова филтърът с UV стерилизация е част от грижите за рибките.

Нужно е да се създадат достатъчно места за подслон в аквариума. Те биват ползвани основно денем. Храстите, гъстата растителност и пещерите са все добри идеи.

Въпреки че говорим за хищни рибки, в плен имаме риба, която се бои от всичко. Ако няма сигурен подслон, тя изпада в стрес, а това е фатално за нея. Плаващите растения в аквариум ще създадат усещане за сигурност и естествен подслон.

Водата трябва да бъде мека: 5, 5-5, 7, а температурата не бива да надхвърля 25-33 градуса. С възрастта тези риби стават по-устойчиви на различни промени в околната среда, но почистването на аквариума 1 път в седмицата е задължително.

Опитните акваристи знаят, че това не е риба за начинаещи, но тази информация трябва да се приеме много сериозно от тези, които искат да опитат да отглеждат такъв домашен любимец, без да разполагат с достатъчно опит с други аквариумни обитатели.

Интересни факти за индийски рибен нож

Най-близкият роднина на индийския рибен нож е риба, наречена черен нож. А рибите-ножове като цяло са представители на една от най-древните групи риби, наричани така заради уникалната форма на телата им.

В родните си местообитания тази риба е считана за свещено животно. Хората вярвали, че след смъртта на човек, духът му се премества в такава риба и затова най-напред било забранено да се убива риба, с тяло на нож.

Други рибни ножове, освен индийския рибен нож са кафяв или бронзов нож, стъклен или зелен нож, както и споменатият черен нож.

Едно от големите им предимства за аквариумни обитатели е способността им бързо да се възстановяват след болести при рибките или нараняване. За здравето и активността им обаче балансираното хранене на рибките е от изключително значение, затова препоръката е да се гледат от хора с опит и познания.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати