Красиви, но смъртоносни: истината за кръглите аквариуми

Кръглите аквариуми са опасни

Ако сте ходили на панаир или карнавал, сигурно сте забелязали, че понякога наградата на някои атракции е златна рибка или рибка бета. В много случаи тези рибки се дават на победителя в торбички или на някои места - в малки кръгли аквариуми. Това, което много хора не осъзнават е, че държането на рибка в кръгъл аквариум е равносилно на жестокост към животните.

Защо кръглите аквариуми са смъртоносни?

Съхраняването на рибка в кръгъл аквариум е равносилно на това да се къпете във вана, замърсена от собствените ви отпадъци - в един малък кръгъл аквариум просто няма достатъчно вода за разреждане на отпадъците от самата рибка. Ключът в поддържането на здравето и средата на аквариумните рибки е високото качество на водата в резервоара - нещо, което не е възможно в крълите аквариуми освен ако не сменяте водата в аквариума всеки ден.

Когато храните златната риба, тя отделя отпадъци и тези отпадъци няма къде да отидат в един малък кръгъл аквариум. В резултат на това те се натрупват по дъното като постепенно понижават качеството на водата. Натрупването на тези отпадъци бързо ще доведе до токсични условия, които ще убият рибката. Ето защо много рибки издържат само няколко дни след като бъдат поставени в кръгъл аквариум.

Има и други причини освен предпоставката към токсични условия, които правят кръглите аквариуми смъртоносни. Ето кои са те:

- Кръглите аквариуми не предлагат достатъчно място за плуване. Бетите например растат до 7.5см дължина, а златните рибки могат да станат и по-големи. Един такъв малък резервоар просто не може да предостави достатъчно пространство за плуване, за да поддържа рибките здрави.

- Кръглите аквариуми имат заоблени ръбове. Ако някога сте се опитвали да погледнете през кръгъл аквариум, сигурно сте забелязали, че той изкривява зрението ви. При рибките тези условия могат да доведат до дизориентация.

- Кръглите аквариуми не предоставят достатъчно полезни бактерии. За да се поддържа високото качество на водата в рибен резервоар, са нужни полезни бактерии, които да превръщат химикалите, които се получават при разграждането на отпадъците, в по-малко вредни вещества. В един кръгъл аквариум няма достатъчно вода и пространство, за да се създаде достатъчно голяма колония от полезни бактерии.

Кръгъл аквариум

- Кръглите аквариуми не са достатъчно големи за нагреватели или филтри. Без нагревател температурата на водата може да се променя твърде често, което може да стресира и дори убие вашата рибка. А без филтър качеството на водата бързо ще спадне и дори малки промени в химичния й състав могат да доведат до смърт на рибката.

- Кръглите аквариуми нямат капаци. Бета рибките могат да скачат до 15 см във въздуха. Ако нямате капак върху кръглия аквариум съществува голям риск да намерите рибката си изсъхнала на пода.

Ако сте новобранец в отглеждането на рибки, е възможно да се заблудите, че по-малкия аквариум се поддържа по-лесно. Това съвсем не е така. Вярно е, че по-големият аквариум ще ви струва по-скъпо от един обикновен кръгъл аквариум, но самата поддръжка на големия е много по-лесна. С по-голям аквариум ще имате по-голям обем вода - това означава, че отпадъците и токсините се разреждат, така че не е необходимо да сменяте водата толкова често, колкото бихте при кръгъл аквариум.

По-големият резервоар също така позволява филтър и нагревател, които ще поддържат по-стабилни условия за вашата рибка. Освен това, дори ако допуснете грешка по отношение на химията на водата, наличието на по-голям обем течност означава, че грешката може да се окаже незначителна и да се оправи по-лесно преди да засегне рибката ви. Дори незначителната грешка в един кръгъл аквариум може да се окаже смъртоносна за рибката ви.

Ако наистина искате да предоставите най-добрите условия за вашата рибка, дори няма да помислите да вземете кръгъл аквариум. Дори да ви излезе по-скъпо да закупите и сглобите по-голям резервоар, то определено ще си струва парите, а вие ще сте спокойни за здравето на рибките.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати