Как да се грижим за бременните рибки

Как да се грижим за бременни рибки

Ако сте начинаещ акварист, тогава рано или късно ще се сблъскате с това, че в малката ви водна екосистема ще има бременни рибки.

Грижите за тях не са много сложни или особени, но все пак е важно да сте запознати с това какво е редно да правите в този етап, за да е наред всичко с рибката.

Как да се грижим за бременните рибки?

1. Минимизирайте стреса, като това важи за всяка една бременна рибка и в никакъв случай не създавайте някакви предпоставки за напрежение, което може да доведе до редица проблеми.

2. Добър вариант е да преместите рибката в отделен аквариум или отделен съд, като днес дори можете да закупите такива, които се фиксират за него. Така бременните ще бъдат изолирани от другите рибки в аквариума в края на бременността.

3. Ако след преместването на рибката не е родила до 24 часа след това, тогава можете да опитате да увеличите малко температурата, което ще помогне на процеса.

4. Хранете бременната рибка отлично вашия воден любимец, като в този случай е особено важно диетата да е балансирана, за да не се стигне до дефицит на хранителни вещества. Това значи, че трябва да храните бременните ви рибки с разнообразна храна по време в този период.

5. След като рибата роди, можете да я върнете в основния аквариум. Малките е по-добре да съзреят малко, като този процес трае средно е около 2-3 месеца. Имайте предвид, че ще трябва да се съобразите и с големината им, тъй като малките растат и може да не им стига аквариумът, в който се намират те сега.

6. Регулярно почиствайте дома на рибката ви, като това е важно, както по време на бременността, така и след това. Нередовното почистване може да доведе до редица проблеми, включително до смъртта на водните жители.

Бременна рибка

7. Температурата на водата в аквариума е също важна, като тук ключов момент е вида на самата рибка, тъй като едни от тях обичат по-студената вода, докато другите напротив по-топлата.

Някои рибки стават по-агресивни към мъжките рибки, докато при други черното петно в долната част на корема става все по-наситено с наближаването на раждането. Също така непосредствено преди самото раждане, женската може да се отделя в някой от ъглите на аквариума.

Бременността на рибките може да се определи по наличието на заоблен корем, като така женските изглеждат по-едри от преди, като постепенно формата на коремът им става правоъгълна.

Като цяло грижите за бременните рибки не се отличава много от обичайните ви, но все пак е важно да сте по-внимателни с храненето, което е особено важно да е разнообразно, за да може малките да се развиват правилно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати