miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Най-лесните за отглеждане декоративни рибки

Най-лесните за отглеждане декоративни рибки

Хелер се гледа лесно

Декоративните рибки се отглеждат отдавна. Те са цветни, с различни характеристики, които живеят в ограничени водни системи. Акваристите отглеждат предимно такива риби и често ги наричат „живи бижута“.

На света има над 30 000 вида, 800 от които спадат към декоративни. Най-много видове се изнасят от Индия, тъй като там рибите имат впечатляващи цветове, специфична морфология на тялото и са миролюбиви.

Хелер

Чрез селекция са създадени много видове хелери, които се различават по цветовете си, перките си и др. външни белези. Хелерите, както и гупите, са едни от най-лесните за отглеждане риби в аквариум. Те се разбират и с други рибки, макар че мъжките са склонни да тормозят другите мъжки или по-дребните индивиди.

За да изразходват многото си енергия, хелерите се нуждаят от голям аквариум, в който да плуват. Те също за живораждащи и могат да се множат на всеки 25-30 дни. Интересното за тях е, че женските пазят спермата в специални хранилища в утробата си и могат да раждат дори и да няма мъжки наоколо.

Гупи

Най-лесните за отглеждане декоративни рибки

Тези риби са много издръжливи и могат да се гледат във вода с почти всякаква температура. Любимата им обаче е над 24 °C. Известно е, че в колкото по-топла вода се гледат, толкова по-бързо растат. Гупите Ендлер имат красиви цветове, но за да ги видите най-ясно, най-добре ги отглеждайте в съотношение 2 женски и 1 мъжка. Ендлерките се множат много бързо. Те са живораждащи рибки и могат да раждат на всеки 23 дни.

Крибензис

В буквален превод името означава „красавец с цветно коремче“, което напълно отговаря на истината. Тези декоративни рибки са изключително красиви и цветни. Имат издължено, вретеновидно тяло, което се изтънява към главата и опашката. Както при повечето видове, мъжките са по-стройни, докато женските са по-тумбести.

Могат да достигнат до 10 см. дължина. Когато не са в размножителен период, крибензис не са агресивни рибки. Но все пак за тях множенето е водеща сила и през по-голямата част от времето те или ще защитават малките, или хайвера си, или ще се подготвят да хвърлят хайвер. Затова и не е много препоръчително да ги гледате с други видове.

Червена черешова скарида

Това е най-популярната скарида за аквариум. Славата й се дължи на факта, че тя е лесна за размножаване и е много красива. Полово съзрелите женски имат красив, наситен червен цвят. Ако се спрете на този вид, най-добре е да поставите много растения и мъх в аквариума. Червената черешова скарида се храни с водорасли, а малките й се крият в мъха от по-големите обитатели на аквариумите.

Кардинал

Лесни за отглеждане рибки
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Тези дребни, но красиви рибки също се оглеждат много лесно. Мъжките са по-дребни и издължени, имат и по-дълги перки. Женските са по-едри и имат заоблени коремчета. Кардиналът е издръжлива, лесна за отглеждане декоративна риба, която няма претенции за водата – може да издържи както на сериозни температурни амплитуди, така и на различни параметри на водата.

В това отношение кардиналите са прекрасни домашни любимци за новаци. Те са стадни декоративни риби и е най-добре да ги отглеждате по шест. Кардиналите могат да живеят и с други миролюбиви риби, но е добре да има много растителност във водата, за да има къде да се крият.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати