miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Бременна ли е златната рибка?

Бременна ли е златната рибка?

Бременна ли е златната рибка?

Златните рибки са едни от най-красивите и феерични обитатели на аквариумите. И макар днес да се срещат във всеки един зоомагазин, историята им датира от векове. Златните рибки произхождат от Азия и са от семейството на шараните.

Много от най-запалените любители на златните рибки с нетърпение чакат размножителния период.

Но преди това вероятно ще се сблъскате с едно предизвикателство – да определите какъв е полът на вашия домашен любимец.

Половите белези започват да се проявяват след първата година от живота на златната рибка. Най-лесно различими са по време на размножителния период.

Тогава женските рибки са по-закръглени, имат по-дебела форма на тялото. Когато се появи хайвер, при женските се появява изпъкналост от едната страна на тялото.

Мъжките пък развиват туберкули (малки бели петна) по хрилете и перките. Освен това те започват да преследват женската непрекъснато.

И още нещо важно – златните рибки не забременяват – те са яйценосители. След като в тях се развият яйцата, женските ги хвърлят във водата, а там те се свързват със спермата, отделена от мъжките.

Но как да определите дали вашата златна рибка е бременна?

Ако условията в аквариума са добри, златните рибки относително лесно се размножават. Но трябва да внимавате – често рибите изяждат хайвера, преди стопаните им да забележат, че е отделен.

Има някои физически и поведенчески признаци, по които може да стигнете до заключението дали вашият домашен любимец ще има поколение скоро:

Златна рибка

- Наедрял стомах. Пълните коремчета на златни рибки понякога се забелязват в зоомагазина, или в собствения ви аквариум. Обикновено това се случва в края на зимата или в началото на пролетта.

- Преследване от други златни рибки. Преследването се случва само на женските рибки, които са готови да пуснат хайвера си. Те започват да отделят специални феромони във водата. Това сигнализира на мъжките златни рибки, че са готови да се размножат. Мъжките започват да преследват женската във водата, насърчавайки я да освободят яйцата си, така че да бъдат оплодени.

- Движение – бременната женска златна рибка се движи много по-бавно от обичайното в аквариума. Ако забележите това, вероятността тя да е бременна, е много голяма. Често женската се крие, било то зад растения, или зад големи елементи в аквариума.

- Липса на апетит – ако женската се храни много по-малко от обикновено, това може да означава, че скоро ще е готова да хвърли хайвера си.

Следете внимателно домашните си любимци за изброените по-горе признаци. Много акваристи дори прехвърлят бременната златна рибка в друг аквариум, в който температурата е по-висока и когато рибата хвърли хайвера си, я връщат обратно в стария аквариум. После прехвърлят мъжкия, за да оплоди яйцата и отново го местят при женската. По този начин шансът да се излюпят живи аквариумни рибки се увеличава, тъй като липсват застрашаващите ги фактори.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати