Характеристика на различните видове златни рибки

Различни видове златни рибки
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Златните рибки са опитомени преди близо 2000 години като декоративни рибки. Tози на пръв поглед обикновен домашен любимец има доста благородна история. Видовете, каквито ги познаваме днес, са потомци на пруския шаран, родом от Източна и Югоизточна Азия.

В древен Китай е било обичайно да се отглеждат златни рибки във външни езера и водни градини.

В наши дни златните рибки се предлагат във всякакви форми, цветове, размери, с различни видове перки. Повечето видове златни рибки, които виждате в магазините за домашни любимци, обикновено идват от Тайланд, Япония и Китай.

Днес има около 300 породи златни рибки.

Общите характеристики на този вид са лесни за проследяване. Разбира се, на първо място е цветът на тялото и перките – той е златисточервен. Обикновено гърбът е по-тъмен от корема.

Селективното развъждане на златните рибки през вековете е породило няколко цветови вариации, някои от тях са далеч от "златния" цвят на оригиналната риба. Вече се срещат розови, ярко червени, бели, дори сини „златни“ рибки.

Специфичната форма на тялото им, също ги отличава от другите видове – те са леко издължени, притиснати отстрани.

Размерът зависи от „породата“. Ако рибката расте в аквариум, максималният размер не надхвърля 15 см.

Ако все пак отглеждате рибката в градинско езеро или по-голям воден басейн, вашият домашен любимец може да достигне до 35-40 см.

Има видове, които живеят само в аквариуми - те са много по-малко издръжливи от видовете в дивата природа.

Златни рибки
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Някои вариации обаче са по-корави, като например Шубункин.

Сред основните разновидности златни рибки са:

Златна рибка Комета - Най-често срещаният вид златни рибки в САЩ. Подобна е на обикновената златна рибка. Интересното при тях е ясното полово разделение. През пролетта по хрилните капачета и гръдните перки на мъжките се появяват бели брадавици. Тялото й е по-удължено и завършва със забулена опашка, която често надвишава дължината на торса до три пъти. Тялото на кометата е сплескано, без закръгленост по корема и с извит гръб. Този вид рибки достигат до 14-20 см. дължина.

Златна рибка Шубункин - Издръжлива, едноопашата златна рибка с перламутрови люспи и шарки. Ще я познаете по петната - често може да срещнете примеси на синьо, червено, черно и бяло. Обикновено шубункин достигат до 15 см. Често този вид се нарича кометов каликон. Окончателното оцветяване на петна се формира само от 3 години.

Златна рибка Лъвска глава – Това е една от най-старите породи, датираща от 17 век. Характерни за тях са големите мастни натрупвания по главата, които често се срещат и отстрани на хрилните капаци. Формата на тялото е яйцевидна и гръбен плавник липсва. Тялото е закръглено в областта на корема, като съотношението между дължината и височината трябва да е от 1/2 до 5/8. Опашката е двойна и относително къса.

Златна рибка Оранда – Този вид имат късо, закръглено тяло, като опашката е почти два пъти по-дълга от тялото. Формата на перките също се различава, но често приличат на було. Очите й могат да са по-изпъкнали от на останалите аквариумни рибки. Този вид достига до около 10 см. дължина.

За да се чувства максимално комфортно вашата златна рибка, трябва да й осигурите оптимална среда за живот. Имайте предвид, че един екземпляр се нуждае от 50 литра вода.

Освен това съдът трябва да е оборудван с вътрешни и външни филтри, компресор, нагревател за аквариум и дори стерилизатор.

За да се чувства комфортно рибката, трябва да осигурите чиста вода в аквариума, наситена с кислород и подходяща температура.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати