miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при избора на аквариума

Съвети при избора на аквариума

Съвети при избора на аквариум

Какъв аквариум да избера? Това е един от първите въпроси, които си задават младите акваристи.

Изборът на аквариум не е толкова лесна задача, ако не знаете, на какво да обръщате внимание и особено, ако сте начинаещ акварист. Важно е да се съобразите не само с вашите лични изисквания за дизайн, но и да имате предвид колко декоративни рибки ще живеят в него, както и редица други неща. Така например някои водни обитатели могат комфортно да живеят в малките аквариуми, докато други имат нужда от доста повече място.

Съвети при избора на аквариума

Може да бъде малък или голям, с правоъгълна форма или ъглов, с акрилно или силикатно стъкло и много други видове аквариуми. Разликите между тези материали са много важни, като първото е леко и по-меко. През него преминава повече светлина, но и то се чупи по-трудно, тъй като е доста гъвкаво.

Като недостатък може да добавим това, че при него доста често се появяват пукнатини. Силикатното стъкло е прозрачно и няма грапавост, но от друга страна е крехко. Ако имате малки деца, тогава със сигурност е по-добре да се спрете на акрилното, тъй като то е по-безопасно.

Правоъгълните аквариуми са най-универсални и са изработени от силикатно стъкло, докато сферичните най-често са направени от акрилно, тъй като то е по-малко вероятно да се счупи. При избора на формата на аквариума е важно да се ръководите от това какво е по-важно за вас, а именно външният вид или неговата практичност.

По форма видовете аквариуми се делят на:

1. Кръгли аквариуми - те се отличават със своята естетика и оригиналност, но е доста трудно да се поддържат. Те са по-скоро декоративен елемент, тъй като е много по-сложно да се установи био-баланс в тях.

Кръгъл аквариум

2. Правоъгълни аквариуми - това са класическите варианти, като един от основните им плюсове е това, че се поддържат лесно, което е огромно предимство за начинаещите акваристи.

3. Аквариуми с неправилна форма - те са доста оригинални и нестандартни, превръщайки се в красива декорация за всяко едно помещение. За съжаление в тях трудно ще виждате всички водни обитатели, но също така не е лесна поддръжката и грижата за аквариумите от този тип.

4. Ъглови аквариуми - те са доста ергономични и са перфектен вариант за малките пространства. Идеален избор са не само за дома, но също така за офиса или къщата.

Следващата важна стъпка е определянето на размер на аквариума. Тук основните важни моменти, с които трябва да се съобразите са два - броят на рибките, както и размножителният им период. По-добре е да изберете аквариум с вместимост над 100 литра, тъй като в него по-лесно се установява био-баланс, а той е много важен за живота на рибките.

Малките аквариуми с вместимост от 30-50 литра не са много добра идея за начинаещите акваристи. Те са доста по-трудни за поддържане, тъй като микроклиматът в тях и благополучието на неговите обитатели до голяма степен се определят от количеството на кислорода, който е разтворен във водата.

Освен това отпадъчните продукти замърсяват водата в аквариума. Следователно, колкото по-малка е площта на аквариума, толкова по-бързо водата ще се замърси и ще трябва да се сменя често.

Ако имате много малко място, но все пак искате да имате рибки за домашни любимци, тогава просто сменете тактиката си, а именно избирайте броя на водните обитатели, имайки предвид размера на аквариума ви.

Ако все пак имате притеснения и не можете да решите, тогава винаги можете да се обърнете за съвет към зоомагазините, където ще ви помогнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати