miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да разберем кога рибките са бременни

Как да разберем кога рибките са бременни

Как да разберем кога рибките са бременни

За да отглеждате рибки в аквариум, трябва да положите много усилия и да сте запознати как да се грижите за тях, защото има много неща, от които зависи състоянието и здравето им. Така например е много важна светлина, температурата, храна, чистотата на аквариума и количеството кислород във водата. Не по-малко важно е да можете да определите кога рибките са бременни, за да сте наясно че попълнението на семейството ви от водни обитатели ще се увеличи.

Възпроизвеждането и размножаването на рибките, а и на на всяко живо същество, е доста сложен физиологичен процес. След като рибката е била оплодена и е готова да роди потомство, е много важно вие да създадете най-благоприятните условия. За целта разбира се трябва да можете да определите бременността при рибките. Различните видове рибки имат различни признаци, като при едни може да е промяна в цвета, но най-сигурният е уголемяване на корема.

Как да разберем кога рибките са бременни?

Един от най-забележимите и типични признаци за бременност при рибките е уголемяването на корема, който при рибките започва да прилича на малка топчица. Ако я погледнете отгоре, тогава ще може да видите добре закръглените части встрани на корема, което не може да бъде объркано с нищо друго.

При някои видове в края на този период формата се променя и започва леко да наподобява трапец. При други видове пък се появява и така нареченото характерно тъмно петно в основата на опашката. Ако обема на аквариума е малък, тогава ще се наложи да отделите женската от другите водни обитатели.

Кога е налице бременност при рибките

Обикновено женската ражда вечер или през нощта. Като непосредствено преди това:

1. Рибата замръзва на едно място, като понякога потъва почти до самото дъно и може леко да трепери;

2. В момента на раждане водните обитатели се напрягат силно;

3. Интервалът между появата на малките може да варира от няколко секунди до минути или дори часове.

Ако процесът се е забавил, тогава е добре да загреете малко водата в аквариума с няколко градуса. По този начин ще се ускори раждането и то ще премине по-леко за самата рибка. Някои риби могат да изядат малките си след раждането, затова е добре да ги отделите в началото.

Температурата на водата при малките водни обитатели трябва да варира в границите на 27-28 градуса, като след първите две седмици се намалява до 26. Важно е и да се сменя водата им често, а именно около 30% от нея веднъж на 1-2 дни. Осветлението през първите дни се пуска постоянно, като постепенно се намалява на 12 часа към 14-я ден.

Имайки предвид тези особености, вече ще можете по-лесно да определите и да се грижите за малките рибки след раждането им. Ако забележите, че корема на женската се увеличава, това значи, че рибката е бременна и скоро водните обитатели в аквариума ви ще се увеличат. Ако се притеснявате или това ще е първото раждане на рибка в аквариума ви, може да посетите ветеринар за консултация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest