Хипостомус

Аквариумно сомче
Снимка: maxmann/pixabay.com

Какво е Хипостомус? Става въпрос за аквариумна рибка, вид аквариумно сомче, което може да се намери в зоомагазина с размер 5-10 сантиметра. Тъй като е с доста интересна визия, акваристите го пожелават, без да си дават сметка, че може да порасне да половин метър. И тогава настъпва драма, защото изниква спешна нужда от голям аквариум поне 200-300 литра.

Иначе си струва човек да го има сред другите си попълнения, защото е интересно да се наблюдава тази нощна рибка. Тя е пасивна през деня, а когато осветлението на аквариума е включено, използва специализирания си ирис, за да попречи на светлината да навлезе в очите. Щом осветлението угасне, ирисът се отваря и рибата тръгва да си търси храна.

Интересно е да се наблюдават и защото всеки екземпляр има различен темперамент, който може да се променя с възрастта. Трябва да се има предвид фактът, че са териториални риби, което предполага самостоятелно отглеждане, защото събрани 2 или повече индивида може да предизвикат буря в домашния съд. Какво още трябва да се научи за тези симпатични сомчета, за да се прецени правилно дали имат място у дома?

Класификация на Хипостомус

Хипостомусът е с латинско название Hipostomus plecostomus от семейството на бронираните сомове Loricariidae. За първи път е описан от Карл Линей през 1758 година. През 2012 година Вебер предоставя последните изследвания.

Терминът plecostomus означава сгъната уста и се прилага за голямо разнообразие от сомове с подобни усти, макар че те се различават по цвят, размер и други детайли.

Популярното му име е Плеко, Наричат го и Сомърмутски сом и други популярни имена.

Видовете от този сом са около 120, а 50 от тях са описани. Поради големия брой и недостатъчното проучване класификацията им е много объркана.

Как изглежда Хипостомус?

Хипостомусът има удължено тяло, покрито с костни плочки навсякъде, с изключение на корема.

Отличава се с висока гръбна перка и голяма глава, която расте с възрастта. Опашната перка е с форма на полумесец.

Очите му са малки, поставени високо на главата и той може да ги движи така, сякаш намига.

Долната му устна е с големи устни, покрити с бодли, като ренде. Пригодена е за откъсване на твърди водорасли.

Цветът на тялото на рибата е светло кафяв, но изглежда много по-тъмен поради наличието на много тъмни петна. Този камуфлаж прикрива рибата на фона на дъното с паднали листа и камъни. Има и видове с малко или никакви петна.

В природата хипостомус расте до 60 см, но в аквариум стига максимум до 30-38 сантиметра. Расте бързо и може да живее в аквариум до 15 години, докато в природата достига и до по-голяма възраст.

Половият диморфизъм не е изразен добре и е трудно да се отличи мъжкият от женската. Специалистите различават мъжкия по генитални папили, но за любител това е нереалистично начинание.

Местообитания и разпространение на Хипостомус

Хипостомус рибка
Снимка: creativetraeme / pixabay.com

Този вид сом е жител на Южна Америка. Може да бъде намерен в родните си места Бразилия, Тринидад и Тобаго, Гвиана.

Хипостомус живее в езера и реки, както сладководни, така и соленоводни, вливащи се в Тихия и Атлантическия океан.

Отглеждани са масово в Сингапур, Хонконг, Флорида, като за целта се използват големи водоеми с кални купчини, в които си копаят дупки.

Поведение и начин на живот на Хипостомус

Както и останалите сомчета, Hipostomus plecostomus са нощни обитатели и активността и храненето им започват с пристигането на тъмнината. Затова са им нужни убежища, където да се крият през деня.

Младите плеко са добродушни и могат да съжителстват с други видове, но с едно изключение, могат да бъдат агресивни към собсктвения си вид, ако се различават по размери.

Тези рибки са териториални и пазят любимото си място от други риби със същия модел на хранене.

Възрастните обаче са агресивни и затова събирането на повече индивиди от тях в един съд не е добра идея.

Друга тяхна характеристика е, че могат да ядат люспите на други риби, докато последните спят. Това важи най-вече за дискус, уникалната скалария и крсивите златни рибки.

Въпреки че се хранят основно с растителна храна за рибки, те растат много бързо и могат да бъдат голямо предизвикателство за всеки аквариум.

Хранене на Хипостомус

Хипостомусът е основно растителнояден. Растителната храна и водораслите са основната част от храната на хипостомус, но може да яде и жива храна.

Той се храни с меки видове растения в аквариума, но само ако няма достатъчно водорасли.

Когато е в аквариум, той ще изяде бързо засадените растения, особено водораслите и затова му е нужно допълнително дохранване с изкуствен фураж за сомове.

От зеленчуците не отказва спанак, маруля, зеле, тиквички, краставици.

От живата храна може да му се дават червеи, личинки на насекоми, малки ракообразни. Най-добре да бъде хранен вечер, преди да се угаси осветлението.

Размножаване на Хипостомус

Сомче
Снимка: hrohmann/pixabay.com

В природата този сом се възпроизвежда в дълбоки дупки по бреговете на реките. Размножаването на хипостомус в аквариум е трудно поради тази особеност.

Двойката се събира, за да може женската да снесе около 300 яйца, след което мъжкият ги опложда и охранява. Малките се излюпват до седмица след това и се хранят от торбичката си.

Женската не участва в отглеждането на потомството, но търси мъжки, който може да охранява както яйцата, така и ларвите по възможност на повече от едно гнездо.

Мъжките риби хипостомус не напускат гнездото и се грижат за яйцата като аерират въздуха с опашките си. Ако друг мъжки успее да извади съперника си от гнездото, той изяжда малките от мъжки пол.

Отглеждане на Хипостомус в аквариум

Този сом няма почти никаква хранителна стойност в родината си, макар че се продава на хранителните пазари, но е много популярен за аквариуми и търговията с него е много усилена.

Тъй като по нрав са добродушни тези сомчета могат да бъдат събрани с много видове рибки, включително с хищните цихлиди или други агресивни видове.

Аквариумът трябва да бъде голям, най-малко 300 литра. При възрастен най-добре вместимостта да бъде 800-1000 литра. Сомчето се нуждае от много пространство за плуване и хранене. Добре е да има камъни и други подслони, където да се крие през деня.

Укритията са важни не само като скривалище, но и като място, около което растенията израстват бързо, а те съдържат целулоза, необходима за храносмилането на рибата. Трябва да се има предвид, че често това сомче изкоренява растенията, които са засадени. Подходящи растения са яванският мъх, микрозорум, анубиас. Наличието на корен в съда е направо задължително, защото сомчето много обича да си похапва от него, тъй като е източник на фибри за него.

Хипостомусът обича аквариуми, добре обрасли с растения, в които плува стремително, но освен това е добър скачач и затова съдът трябва да има капак, за да изскочи навън. Има склонност да яде деликатните растения от аквариума.

Параметрите на водата в аквариума не са от първостепенна важност, този вид добре се адаптира в сладка и солена вода, но чистотата и добрата филтрация са от голямо значение. Все пак предвид, че в природата живее в бързо течащи води, ще е необходим кислород и температурата в аквариума да е от 20-28 градуса. Меката вода с рН стойности 6-7, 5 е добър вариант.

Много акваристи смятат това сомче хипостомус като начин за разрешаване на проблемите с водораслите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати