miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Анциструс - лепящ сом

Анциструс - лепящ сом

Анциструс
Снимка: hrohmann/pixabay.com

Всеки акварист се стреми да поддържа аквариума чист, защото това е първостепенно изискване за здравето на рибките в него. В тази нелека задача единствен сигурен помощник е сомчето за аквариум, наречено Анциструс.

Факт е, че този сом почиства всичко около него и само две такива рибки могат бързо да почистят стените и на много голям аквариум. Те могат да достигат труднодостъпни места, а също така ядат храна за рибки, която други риби изоставят. Най-често Анциструсите пасат на дъното на аквариума, докато други риби ловуват на повърхността.

Наистина сомчето е възможно най-полезният обитател на всеки аквариум и винаги се предвижда и такава рибка, когато се решава какви видове да бъдат заселени. В лицето на това сомче всеки акварист има безценен помощник и приятел. Да се запознае с него е задължение на всеки начинаещ любител на декоративни рибки - домашни любимци.

Класификация на Анциструс

Анциструсът е род сладководна риба от семейството на Лоракиевите, от разреда на Сомоподобните. Сред собствениците на аквариуми са известни като лепящи сомове.

Типов вид - научно название Ancistrus cirrhosus. Родът е най-голям сред всички Анцистрини.

Думата анциструс идва от гръцки - agkistron, което се превежда като рог. Името идва от израстъците по главите на мъжките. Те наподобяват брада или гъсти бодли. Дълго време броят им се използвал за разграничаване на различните видове анциструси, но после се оказва, че всеки отделен индивид може да има различен брой израстъци в зависимост от времето на годината.

Точният механизъм за тази зависимост още не е ясен, но се смята, че има връзка с готовността за размножаване.

Не може да се каже със сигурност колко различни видове обединява рода Ancistrus, често е трудно да се определи даден подвид.

Отделно през годините акваристите са разработили няколко нови вида, примерно албиносът, наричан и Бял Анциструс. Много впечатляващ е и червеният, който няма свое име все още, а само номер.

Местообитания на анциструса

Като един от най-разпространеният род, Анциструсът има своите представители в целия ареал, който заема семейството на Лоракиевите. Срещат се в Южна Америка, главно в планинските притоци на Амазонка в перуанската част на Андите, както и в изворите на река Ориноко във Венецуела. Среща се и в Панама.

Три от видовете са истински пещерни риби. Те представят някои от Лорикаридите като риби, адаптирани за подземен начин на живот, като за целта пигментацията е намалена, а очите им са белезникави.

В дивата природа рибата живее в бързо течащи плитки потоци в планината. Това се дължи на липсата на плувен мехур и наличието на мощен смукател, което улеснява задържането на сомчето върху камъни.

Сомче Анциструсът
Снимка: maxmann/pixabay.com

Как изглежда Анциструсът?

Видът Ancistrus показва всички типични белези на Лоракиеви. Това включва плоско тяло и широка глава. Предните лъчи на гръдните и аналните перки са силно удебелени и с малки бодли, а тялото е покрито с редици костни плочки.

В основата на главата има скрити бодли, които са меки кожни израстъци и се разпространяват във всички посоки, когато се появи опасност. В природни условия бодлите служат не само за защита, но и за закрепване към повърхности при силни течения.

Дължината на мъжкия Анциструс достига 14 см, но обикновено е двойно по-малък. Женските са малко по-пълни, но по-къси и с по-широка глава, а израстъците при тях са почти незабележими. При женските, за разлика от мъжките, няма израстъци(пипалца) по бузите и главата, а по муцуната са слабо развити.

Оцветяването на Анциструсът обикновено е кафяво, сиво или черно. Малки бели или жълти петна са често срещани по тялото.

Характерна особеност е видоизмененият във вендуза устен отвор, благодарение на който те могат да засмукват храната и същевременно почистват околното пространство.

Начин на живот и поведение на анциструс

Това сомче е нощна сладководна рибка. Честото отглеждане на анциструси е защото са по-малки от другите Сомови. Те са много издръжливи и не са агресивни рибки. Тъй като имат възможност да си поемат въздух чрез своя модифициран стомах, могат да оцеляват в условия, където въздухът не достига.

Мъжките се конкурират и са териториални. Те се предизвикват взаимно като рибите застават една до друга. Главата на един мъжки е до опашката на другия, и разперват перките на гърба и опашката си.. В същото време пипалата на бузите им се обръщат. Когато се сбият, мъжките се обикалят един друг и атаката е в главата на съперника.

Когато един мъжки успешно изкара друг от гнездото му, той изяжда неговите малки от мъжки пол.

Лесно е да се определи пола на рибата, защото женските Анциструс имат пипалца по ръба на брадата, а мъжките имат такива и по главата. При женските те са много малки, едва забележими, а може и да липсват.

Размножаване на Анциструс

В естествени условия размножаването на Анциструси става в пещери и пукнатини. Мъжкият почиства мястото с вендузата си и женската се присъединява към него.

Следва ухажване, което се изразява в разперване на гръбначната и опашната перка и придружаване на женската до гнездото. Женската снася яйца, които са залепени за тавана на пукнатината. На брой са от 20 до 200.

Женската не участва по никакъв начин в отглеждането на потомството. Мъжкият почиства яйцата с перките и устата си. Грижи се за тях, като вентилира въздуха покрай тях, премахва неоплодените. Той не напуска пещерата, докато се грижи за яйцата, които се излюпват след около 4 до 10 дни в разстояние на 2 до 6 часа. Мъжкият пази малките около седмица до 10 дни след излюпването им.

Анциструсът може да живее с други рибки

Малките остават в пещерата, закрепват се по стените и тавана с устите си, хранят се от жлъчната торбичка и след 2-4 дни започват да плуват свободно.

Мъжкият може да охранява не само едно гнездо, а няколко едновременно. Размножаването на Анциструс в аквариума също е лесно. Мъжкият примамва женската в изкуствено поставена украса, която изпълнява ролята на пещера или пукнатина, пази яйцата след като ги е оплодил. След като се измътят и започнат да плуват свободно, работата му е приключила.

Хранене на анциструс

Анцитрусът е по принцип всеяден вид. Но все пак типичната храна за Анциструса са водораслите. В аквариума ядат най-вече водорасли от стените на съда, от дъното и сред подводните обекти. Понякога ядат мъртви животни, паднали на дъното на съда.

По-едрите имат нужда от допълнителна храна за рибки. Може да им се дават зеленчуци - основно краставици и някои сортове тиквички. Те трябва обаче да бъдат закрепени за дъното, за да не изплуват, защото Анциструсът никога не търси храната си на повърхността. Проявяват интерес и към растенията в аквариума. Понякога ядат и мъртви рибки.

Съвместимост на Анцитрус с други риби

Анциструсът е много дружелюбна рибка, която е кротък член на аквариума и това позволява на живее с много други видове. Той е сред предпочитаните рибки, наред с гупи, скаларии, молинезии, златни рибки, хелери и неонови рибки.

Непретенциозни са към параметрите на водата, понасят температури в по-широк диапазон - от 15 до 27 градуса, рН от 5, 8 до 7, 8, а твърдостта на водата наистина е в много широки граници, но е нужно да бъде добре филтрирана, както и да има достатъчно укрития в съда.

Видът Ancistrus е необичаен сред гръбначните животни, тъй като притежава система за определяне на пола, която е преобладаващ метод в много родове на Членестоногите, но е рядка другаде в животинското царство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати