miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Аквариумна рибка Сребърна акула

Аквариумна рибка Сребърна акула

Аквариумна рибка Сребърна акула
Снимка: Lubomír Klátil/biolib.cz

Да си направим аквариум със сребърни акули? Това изглежда напълно изключено като възможност, но вещите акваристи ще отговорят, че не бива да се пренебрегва такъв вариант, защото под названието акула не се разбира винаги само добре познатата ни хищна риба. Името често е подвеждащо и така стои въпросът със сребърната акула.

Става въпрос за аквариумна рибка, която не принадлежи към семейството на хищника и съответно има друг външен вид и характеристики. Запознаването с нея може да я направи домашен любимец в аквариума, макар че изискванията към съда, в който може да се отглежда, не са във възможностите на абсолютно всеки акварист. Тя е малко по-особена рибка от златните рибки, молинезиите, гупите и скалариите.

Класификация на сребърна акула

Сребърната акула Balantiocheilos melanopterus и е риба от най-голямото семейство сладководни - на шараните. Видът има още много названия, като най-популярно е Silver shark.

Тази кипаринова риба може да бъде срещната и с название трицветна акула, сребърна акула, бала акула или акула минова.

Cyprusinidae е един от двата вида Balantiocheilos, но не става дума за акула. Защо тогава рибата се нарича така? Отговорът дава нейната визия.

Как изглежда сребърната акула?

Това е един от най-красивите видове барбуси, който може да попадне в аквариума. Името идва от твърдата и изправена триъгълна дорзална перка и торпедовидното тяло, което я прави твърде сходна на вид със свирепата и хищна океанска риба.

Сребърната акула има метално сребристо тяло с черни краища на гръбната перка, опашната перка, аналната перка и тазовата перка. Атрактивният външен вид на рибата идва от сребристото оцветяване, което е малко по-тъмно към върха и по-светло към долната част, с леко златист отблясък отстрани.

Перките имат бяла или златиста зона в предната или централната си част. Всяка перка е оградена с черен цвят отзад.

В естествените си местообитания сребърната акула развива дължина до 35 сантиметра, но в аквариум расте до около 15 сантиметра.

Рибата е характерна с големите си очи, които са в помощ при намиране на храна.

Сребърните акули живеят до 10 години при правилно отглеждане.

Местообитания на сребърната акула

Сребърната акула живее в бързо течащи води из Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Суматра и Калимантан и е от най-пасивните сладководни акули.

Обитава слабо кисели води, с рН стойности между 6, 5 и 7. Твърдостта на водата не надвишава 10 градуса.

В естественото езеро Данау на остров Борнео тези риби са пелагичен вид, което означава, че обитават средноводните нива, а не горните или долните райони на водните пътища.

Начин на живот и поведение на сребърната акула

Този вид аквариумна риба е много издръжлива и непретенциозна. Те са мирни и добри спътници на останалите обитатели на мястото, в което живеят.

Това са едри рибки, които обаче са почти изчезнали в естествените си местообитания заради прекомерния риболов с търговска цел - изнасяне на рибите за аквариуми, въпреки че се нуждаят от огромни резервоари, изработени по поръчка, което ограничава възможностите да се държат в жилищни помещения.

Вътрешните водоеми са изпълними варианти и са подходящи за средния акварист, но не са възможни за всеки желаещ, ако не разполага с нужното пространство. Най-важната информация е, че рибите растат бързо и се нуждаят от повече място.

Тези риби предпочитат средна твърдост на водата, а температурата за сребърната акула трябва да бъде 22-28 градуса.

Сребърната акула предпочита да бъде в група от поне 5 екземпляра. Ако се държи по двойки или по-малка група, по-малко доминиращата риба може да бъде тормозена непрекъснато. Ако се държат сами пък, може да станат агресивни към други видове риби.

Когато са в своето общество, те формират йерархия и установяват кълвящ ред. Става въпрос за оживени, но скромни риби, които имат нужда от голямо пространство за плуване.

Сребърната акула може да се отглежда в аквариум

Необходим е покрит аквариум, в който водата трябва да се сменя често, да се поддържа чиста, защото те са речни риби и се нуждаят от добро движение на водата. Тъй като са силно възбудими, трябва да се премахнат възможностите да изпаднат, защото са умели скачачи и може да се окажат извън водата. Капакът на резервоара трябва да бъде добре премислен, защото има опасност от нараняване при скоковете.

Тази риба не се влияе много от декора на аквариума, но е силно заинтересована от плувното пространство. Ефектен шоу аквариум може да се постигне като се поставят растения около вътрешните ръбове. Едно от предимствата на опазването на рибите е, че те непрекъснато ще изследват субстрата, търсейки храна, което ще поддържа съда чист.

Макар че понякога взимат остатъчна храна от дъното, те правят това с много малко нарушение на субстрата или растенията. Известно е също, че издават звуци.

Тъй като сребърните акули са сравнително спокойни риби, те могат да се държат с други по- големи и спокойни водни обитатели. Толерантни са към малките риби, но все пак размерът им не бива да бъде такъв, че да се побере в устата на сребърната акула, защото такава риба ще бъде погълната.

Могат да съжителстват с други сребърни акули, с коридорас, дъгови риби, тетри, както и други големи кипърини. Начинът на въвеждане на рибата трябва да започне с нея самата, а след това да бъдат добавяни другите обитатели на съда.

Не бива да се слагат месоядни видове с тях като големите цихлиди или малки като неоновите тетри. Не бива и да се развъждат риби там, където се държи сребърната акула. Тя ще изяде новородените рибки.

Не се препоръчва да се слагат в аквариума и други жители, които не са риби, като скариди, защото ще станат веднага част от менюто на сребърната акула.

Хранене на сребърна акула

Сребърните акули са всеядни риби. Хранят се предимно с ракообразни, насекоми, ларви на насекоми, водорасли и други растения в дивата природа.

В аквариума ядат всякакви живи, люспести и пресни храни. Живи и замразени скариди или кръвни червеи като лакомство са добра препоръка.

Те също така харесват дафнията и растителните храни за рибки. Подходящи са някои добри зеленчукови добавки като градински грах, бланширан спанак и нарязани плодове. Като протеини може да им се предложат нарязани земни червеи, скариди и миди. Храната на сребърните акули трябва да им се дава 3 пъти на ден. Най-добре да им се дава само толкова, колкото могат да изядат за 3 минути на всяко хранене. Ако храненето на рибките ще бъде само веднъж на ден, то количеството трябва да бъде толкова, колкото изяждат за 5 минути.

Размножаването им в момента става основно изкуствено във ферми в Азия. Развъждането става чрез хормонални инжекции. Има данни, че се е получило успешно развъждане и в аквариуми, но няма подробности.

При този вид няма ясно изразен полов диморфизъм.

Грижи за сребърна акула

Когато се отглеждат сребърни акули в аквариум, трябва да се знае, че тази риба не е уязвима към нито едно заболяване при декоративните рибки, но е чувствителна към параметрите на водата. Необходими са редовни частични промени на водата. Добрата филтрация също е важна. През първия месец на адаптацията им не бива да бъдат безпокоени.

Balantiocheilos melanopterus е вписана като уязвим вид в Червения списък на IUCN, тъй като е рядък или изчезнал вид в много речни басейни в родния му ареал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest