Бременност при рибките Хелери - какво трябва да знаем

Бременност при рибките Хелери - какво трябва да знаем

Хелерите са сладководни, много красиви и непретенциозни аквариумни рибки, подходящи дори за хора, които нямат опит в отглеждането на рибки. Те лесно се приспособяват към новата среда. Диетата им е разнообразна и не са агресивни спрямо другите рибки в аквариума.

В дивата природа хелерите живеят в топлите води край Мексико и Централна Америка.

Мъжките хелери могат да достигнат 15 см. дължина в дивата природа, а женските хелери – 13. Така че е важно да ги отглеждате в по-голям съд, за да могат да достигнат максималната си големина.

Хелерите се размножават много лесно. На практика на всеки 4 седмици може да имате ново поколение. Единственото важно нещо е да им осигурите много растения. Залесяването е нужно поради факта, че след раждането живородките стават канибалистично настроени към поколението.

Бременност при хелерите

Хелерите раждат живи рибки, не хвърлят хайвер. Ако искате да размножавате хелери, ще ви бъде много лесно, защото развъждането им става с минимална намеса от собствениците. Размножаването може да започне още от 3-месечна възраст.

Бременният женски хелер лесно се познава – ще видите голям корем с тъмно петно в близост до аналната перка. Сигурен знак, че раждането е близо, е когато видите женската да се отделя от мъжката. Внезапно женският хелер може да стане агресивен към партньора си. Женската, която ще ражда, ще се скрие в единия ъгъл на аквариума и ще ограничи движението си само в тази зона.

Най-добрата температура на водата за развъждане на хелери е 25 градуса.

При едно раждане могат да се появят между 50 и 100 нови рибки, но не всички ще оцелеят.Женският хелер може да забременее отново до 6 седмици след първото си раждане. Но може да отнеме и повече време. Някои специалисти смятат, че това може да се случи половин година по-късно, като тогава женската дори не се нуждае от мъжки. Хелерите могат да задържат сперматозоидите в торбичката си и да се оплождат самостоятелно отново и отново.

Ако възнамерявате да развъждате хелери, в аквариума трябва да има повече женски, отколкото мъжки. Най-голям шанс за успех ще имате, ако си вземете един мъжки хелер и три женски.

По време на чифтосването мъжките непрекъснато ще плуват край женските.

Ако пък имате повече мъжкари, имайте предвид, че те вероятно ще се бият често.

Грижа за новородените хелери

Мъжки Хелер

Хелерите са склонни да изядат бебета си. Заради това се уверете, че са добре нахранени, когато приближи раждането (давайте им храна два пъти на ден). Веднага щом видите нороворени рибки в аквариума, ги извадете в друг съд. Малките ще приличат на мехурчета.

Но ако не може да гарантирате, че ще ги хванете на време, най-добре е да им дадете алтернатива да се скрият в големия аквариум. Поставете много камъни и растения, за да има къде да се скрият рибките.

Друг вариант е да отделите бременната рибка хелер в друг съд преди раждането. Така, когато роди, ще може да извадите само нея и да запазите малките, докато поотраснат.

Дребосъците хелери се хранят с тубифекс, но през първите 3-4 дни може да им давате парченце жълтък, разтворен в чаена лъжичка вода.

Новите рибки ще са гладни още от раждането си, затова може да им давате и малки скариди или ситно натрошени люспи. Растежът им е много бавен. Ако искате да пораснат по-бързо, сменяйте водата им по-често и им осигурете повече протеини.

Ако и вие искате да се сдобиете с такива домашни любимци, вижте нашите обяви и цени за хелери.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати