miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да се грижим правилно за рибки

Как да се грижим правилно за рибки

Как да се грижим правилно за рибки

Ако сте решили да отглеждате рибки, тогава е важно да сте запознати как правилно да се грижите за тях. В началото може да ви се стори сложно, но ако имате необходимите знания, тогава ще видите че грижите за рибките ще ви донесат само положителни емоции и много удоволствие.

1. Купете нужното оборудване

Едно от първите неща, които трябва да закупите, ако сте решили да се грижите за рибки, е аквариумът. Ако сте начинаещ акварист, тогава оптималния вариант е да си вземете правоъгълен. Колкото по-голям е той, толкова по-лесно ще ви бъде да създадете биологично равновесие.

Като за начало може да си вземете такъв с големина 70-100 литра. Трябва да закупите също така филтри, нагреватели и компресор, като вида им зависи от обема на аквариума. Грунтът е по-добре да бъде тъмен, тъй като така обитателите ще се чувстват по-спокойно. Не по-малко важно е наличието на термометър, с който да можете да следите температурата на водата в аквариума.

2. Изберете мястото, където да сложите аквариума

Не е добър вариант да го слагате до прозореца, тъй като падащите слънчеви лъчи често водят до зеленясване на водата. По-добре е да изберете някое тихо място, където вашите нови любимци ще се чувстват спокойно.

Имайте предвид и че постоянния поток от хора ги стресира, затова не е добра идея да слагате аквариума в коридора. Трябва да се монтира на подставка и да е устойчив. В близост до него трябва да има контакт, за да може да се включи необходимото оборудване.

3. Правилно избиране на жителите на аквариума

Грижи за аквариумни рибки

Запознайте се добре с необходимата информация за видовете рибки, които сте решили да си вземете: условия на отглеждане, особености на поведението и други. Измерете предварително pH на водата, като изхождайки от всички тези фактори, изберете рибките.

4. Не пренаселвайте аквариума

По този начин ще нарушите биологичното равновесие в тази малка екосистема, като в резултат на това част от рибките може да загинат. Така например всеки обитател средно има нужда от 1.5 литра вода, като изхождайки от това и обема на аквариума ви, можете сами да изчислите оптималното количество на жителите в него. Това е от ключово значение за правилната грижа за рибките.

5. Редовна поддръжка

Преди да сложите рибите в новия аквариум, трябва задължително да го измиете и да го фиксирате на поставката. Установете предварително всички филтри, компресора и другото необходимо оборудване за аквариума. Нагласете температурата на водата и след 8-10 дни можете да добавите първите жители на аквариума, тъй като за това време водата ще е станала кристално чиста. На ден можете да пускате светлината за около 8-10 часа, като е важно редовно да следите за изправността на всички уреди, които се грижат за поддържането на малката екосистема.

6. Карантина за нови риби и растения

Ако сте решили да заселите нови обитатели, тогава като превантивна мярка е важно да ги заселвате в началото отделно за около 7-10 дни. През това време хранете рибките по малко, не прекалявайте. След като свърши карантината, обработете аквариума и го дезинфекцирайте за всеки случай.

7. Никога не местете рибките от един в друг аквариум изведнъж

Съвети при отглеждане на рибки

Рязката промяна в параметрите на екосистемата може да доведе до получаването на стрес. Като следствие от това жителите на аквариума могат да се разболеят. Ако сте решили да местите рибките, тогава правете това постепенно, за да могат да свикнат с новите условия.

8. Не прехранвайте рибките

За да е здрава една рибка, тя трябва да консумира по-малко храна. Менюто им трябва да е балансирано и да задоволява всичките нужди на организма им. Използвайте само качествени храни, тъй като евтините и некачествени продукти могат да доведат до различни проблеми, свързани със здравето на рибките.

9. Редовно почиствайте аквариума

Именно това е една от най-честите грешки на начинаещия акварист, тъй като той често забравя за това. Всеки ден трябва да следите за температурата на водата, както и за изправността на оборудването. Един път на седмица почиствайте филтъра, стъклото и премахвайте изгнилите водорасли, ако има такива. Сменяйте веднъж на 10 дни 20-30% от водата и следете редовно за нейното pH.

10. Следете поведението на рибките

Ако забележите някакви промени при отглеждането и грижата за рибките, тогава е важно да потърсите своевременно ветеринар, за да се прегледат обитателите на аквариума и да се намери причината, поради която се е влошило тяхното състояние.

Рибките са много чувствителни към промените на екосистемата си, затова трябва да следите постоянно условията в аквариума. Именно това, както и правилните грижи за вашите нови домашни любимци, е в основата на доброто здраве на рибките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати