miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Признаци, че рибките ви може да са болни

Признаци, че рибките ви може да са болни

Признаци, че рибките може да са болни

Ако и вие имате рибки или пък сте решили да си вземете тези популярни домашни любимци, тогава е важно не само да знаете как правилно да се грижите за тях, но и да можете да разберете, ако нещо с тях не е наред.

В действителност това далеч не е сложна задача, но трябва да сте доста внимателни и ако забележите проблем, то веднага да се обърнете към специалист. Вие трябва да сте запознати с това, какво е нормалното поведение на рибките ви, защото само така ще можете да видите, ако нещо не е наред с тях.

Основни признаци, че рибките може да са болни:

1. Апетит - рибките ядат повече или по-малко.

Важно е да контролирате и да забелязвате, какво е поведението на рибките ви по време на храненето. Все пак те имат не толкова много жизнени функции в аквариума си, като една от тях са именно да се хранят. Ако те не получават достатъчно енергия от храната си, то това може да има сериозни последствия за здравето им и дори живота. Освен това, ако рибката ви се храни по-малко, то тогава организмът отслабва и много по-трудно би се справил с различните заболявания. Именно затова правилното хранене на рибките играе особено важна роля в живота на тези животни, но и може да ви подскаже, ако има някакъв проблем.

2. Дишане - как дишат, а именно бързо или бавно.

Дишането, както за нас, така и за тези същества има много важно значение. Количеството на погълнатия кислород е пряко свързан с различни стресови ситуации за рибките. Всяка една промяна в дишането им, може да ни покаже, че нещо не е наред. Сред възможните причина в изменението на честотата на дишане са:

Аквариумни рибки

- Лошо качество на водата;

- Инфекциозни заболявания (бактериални, гъбични, паразитни и вирусни);

- Общи фактори на стреса.

Това, от своя страна, може да доведе до стимулиране на имунната система на рибата към допълнително производство на слуз, която е важна защитна реакция, но само в определени ситуации. В случая проблема идва от това, че тази слуз допълнително запушва хрилете, като по този начин се намалява количеството на постъпилия в организма на рибата кислород. Вследствие на това се нарушава и газообмена, което води до това че токсините не се отстраняват от тялото на рибката.

3. Плуване - колко са активни.

Активността на рибките е много важен критерий за тяхното здраве и самочувствие като цяло. На пръв поглед може да ви се стори, че те плуват еднакво, но това не е така. Всички те имат различни форма на плавниците си, а също така се отличават по размера и разположението им. Всяка една рибка има свой собствен и уникален еволюционен път, който е променил развитието на плавниците им съответно. Всякакви изменения в поведението на рибите говорят за това, че съществуват определени негативни фактори, които оказват пряко влияние на здравето на рибките. Намаляването на активността и плавателна способност най-често са съпътстващ признак, към който нерядко може да се добави и намаления апетит.

4. Цвят - има ли някакви изменения в окраската им.

Грижете се за здравето на рибките си

Причината за това е, че ако рибите са подложени на силен стрес продължително време вследствие на различни негативни фактори, то това оказва съответно влияние и на ендокринната им система, която отговаря за производството на различни хормони, като например кортикостерон. Той, от своя страна, е причина за отслабването на окраската. Именно затова промяната в наситеността на цвета им често може да е първият признак, че рибките боледуват.

5. Социална активност - по-слаба.

Социалното поведение на рибите говори за това, че те все пак имат определено ниво на развитие на интелекта. Всяка една рибка в аквариума изгражда свои отношения с другите обитатели, които живеят заедно с нея. В зависимост от много фактори, като размер, характер или образ на живота те могат да заемат и своя определена територия, както и да реагират различно на другите аквариумни рибки или хора. Заедно с това всички те си имат определени особености на поведението. Ако забележите, че в даден момент те са спрели да реагират и са станали пасивни, то значи нещо не е наред с тях и здравето им.

Старайте се и да минимизирате стреса за животните в аквариума и винаги обръщайте внимание на тяхното поведение. Така ще можете своевременно да видите, че нещо с рибките не е наред и да вземете адекватни мерки, за да излекувате жителите на водното царство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати