miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Каква трябва да е температурата в терариума

Каква трябва да е температурата в терариума

Температурата в терариума

За отглеждането на екзотични домашни любимци се изисква повече от храна, вода и подслон. Те са по-трудни за отглеждане, но усилията винаги си заслужават. Това са животни като гущерите, змиите, костенурките, паяците, скорпионите и други подобни.

Те са екзотични животни, взети от тяхната естествена среда и за да можем да ги отглеждаме вкъщи, трябва да им осигурим подходяща среда за живот. За тази цел служат терариумите.

Тъй като влечугите и земноводните нямат постоянна телесна температура, тяхната температура зависи от околната среда. Когато са в дивата природа, те имат вродени инстинкти, които им помагат да регулират телесната си температура.

През студените месеци те се укриват под земята и изпадат в продължителен зимен сън, докато не стане пролет. За да бъдат активни през цялата година, то те трябва да са на топло. Поради тази причина, най-важното нещо в терариумите е температурата.

Ако тези животни са в студен терариум, те започват да се чувстват зле, отказват се от храна, слабеят и могат да се разболеят. Разбира се, твърде високи температури също са опасни и могат да доведат до смърт.

Оптималната температура в терариумите е между 25 и 38 градуса. Много е важно тя да се контролира с термометър и да не се допуска да стане над 45 градуса.

Поради инстинктите на влечугите и земноводните в природата те сами регулират температурата си. Когато им е студено, те обикновено лягат на някой камък и се припичат на слънцето. А когато им е твърде топло, те се преместват на сянка или дори под някой камък.

Игуана в терариум

За да бъдат отглеждани в терариум, там трябва да им бъде осигурена подобна обстановка. Препоръчително е да се използва по-дълъг терариум. Така от едната му страна може да бъде монтирана отоплителна крушка, подсигурявайки разнообразие на температурата в терариума.

Друг способ за създаване на топлинен градиент е грееща подложка. Тя често се използва за гущерите. Слага се под терариума, като така нагрява пода само в едната част и те могат да лежат отгоре и да се припичат.

Не всички влечуги са еднакви, затова и температурата, в която виреят, не е еднаква. Според вида животни, които ще се отглеждат в терариума, видовете терариуми се делят на няколко вида – пустинен, ливаден и акватерариум.

В пустинния климатът трябва да е по-топъл и сух, затова страната откъм топлинната лампа трябва да е от 28 до 30 градуса, а противоположната – от 24 до 25 градуса.

Ливадният терариум е за по-влаголюбиви животни и затова климатът трябва да е по-влажен, а температурата да варира между 28 до 35 градуса. В акватерариума са най-студолюбивите животни и за тях е нужно да се поддържа температура между 25 и 28 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати