С какви рибки могат да живеят бетите?

С какви рибки могат да живеят бетите

Бетите са популярни аквариумни рибки. Те достигат размери от около 6 см и краската им обхваща голяма палитра от цветове, кой от кой по-завладяващ. Храненето на рибки бети е изключително лесно за следване - могат да се хранят както с люспеста храна за рибки, така и със замразени или сушени хиноромус и скариди.

Те са едни от най-лесните за отглеждане рибки, особено ако си имате само една на брой или няколко бети заедно. Особеност при тях е, че мъжкият е изключително агресивен към други мъжки от своя вид.

Заради това е задължително да държите в един аквариум само един мъжки и останалото да са женски. За щастие, тази агресия обикновено не се проявява към други видове рибки, дори от мъжки пол.

С какви рибки могат да живеят бетите?

Бетите обичат спокойни води и много растителност и места, в които могат да се крият. Следователно не обичат много енергични риби, затова бетите биха съжителствали добре с рибки гупи, тетри, молинезии и хелери. Това са по-лениви рибки.

Гупите са малки миролюбиви аквариумни рибки, достигащи размери от 4-6 см. Те са толкова непретенциозни, че освен ако аквариумът не е пренаселен с гупи, можете да си ги гледате дори без филтър за водата.

Губи и бети могат да живеят заедно
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Единствено имат нужда от повече пространство за плуване. Те са миролюбив вид, така че за тях е най-добре да се комбинират с други мирни и не много големи видове рибки.

Тетрите са много често срещани стадни рибки. Поради това е препоръчително да имате поне десет заедно тъй като иначе се чувстват застрашени и стресът може да доведе дори до смърт.

Тетри можете да откриете във всякакви размери и цветове. Каквито и да вземете, можете да храните тетрите с комбинация от жива, замразена и суха храна. Те са доста плашливи така че е добре да се комбинират с други миролюбиви риби.

Молинезиите също ни предоставят богат избор от разцветки, някои дори са се получили изкуствено след кръстоска между различни видове. Те обичат да им е просторно и да има достатъчно растителност наоколо, която да не ги ограничава обаче.

Те са обикновено миролюбиви и обичат да живеят на групи с други риби с подобни размери и същите изисквания за средата.

Хелерите са популярен вид домашни риби заради лесното им отглеждане и разнообразните им краски. Те са малко по-активни от бетите и другите по-горе изброени, така че е по-добре аквариумът да е по-голям, за да не се смущават едни други.

Съвместимост на рибките бети с други рибки

Те са всеядни рибки, така че могат да хапват както замразена, така и прясна храна или гранули. Една особеност при тях е, че аквариумът, в който отглеждате хелерите, трябва да е покрит, защото мъжките имат наподобяващ меч израстък в долната част на задната си перка, което се използва обикновено за сплашване на другите мъжки рибки, но може и да се използва за отскачане, което пък води до опасност да намерите някоя рибка на пода до аквариума.

Това са рибки, с които могат да живеят бетите. Не забравяйте обаче да наблюдавате питомците си, когато си съберете са пръв път, защото винаги можете да останете изненадани от поведението на рибките.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати