С какви риби могат да живеят гупите?

Гупи

Сред най-популярните аквариумни рибки можем да отбележим гупите. Наречени са на своя откривател, намерил малката живораждаща рибка от семейството на Пецилиевите риби преди 153 години.

Миниатюрната красива и миролюбива рибка се отглежда лесно. Тя е много социална и е добре да се отглежда заедно в група с други представители на гупите или с други по вид декоративни рибки. С какви риби живеят гупите?

При избора на съквартиранти на гупата в аквариума трябва да се имат предвид някои нейни особености. Тази рибка е много активна. Тя плува цял ден из водата и това може да бъде дразнител за другите обитатели. Не е подходящо да се отглежда заедно с рибки, които плуват бавно, или такива с дълги перки. Бетата не е подходящ вид рибки за съвместно отглеждане с гупите.

Други неподходящи за съвместен живот са агресивните декоративни видове, защото има опасност да изядат гупата. Такива са даниото и двуцветно лабео.

Подходяща за съвместен живот с гупа е риба плата. Тази рибка е много спокойна и лесно съжителства с други декоративни видове. Подобно на гупата, тя се движи много в горната част на съда и не поврежда водораслите.

Гупите могат да живеят с хелери

Молинезията е много добър съквартирант за гупата, защото като нея е миролюбив, живороден вид. Също е активен плувец и обича да дели жизненото пространство с други мирни декоративни рибки. Акваристите даже са кръстосали гупа и молинезия и са получили живо поколение, но рибките са безплодни.

Коридорас, хелери, кардинали също са миролюбиви видове риби. Ако се отглеждат повече представители на вида гупи, на един мъжки трябва да се паднат поне две женски, защото мъжките ще тормозят непрекъснато женските, а може да започнат да се бият помежду си и да хапят опашките си.

За малките новородени гупи жизненото пространство в аквариума с други миролюбиви рибки е напълно подходящо като среда на обитаване, защото те са в състояние да се грижат сами за себе си, но представляват храна както за останалите обитатели на аквариума, така и за своите родители, затова е добре първоначално да бъдат отделени в отделен съд.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати