miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Когато златната рибка лежи на едната страна

Когато златната рибка лежи на едната страна

Когато златната рибка лежи на едната страна

Голяма част от начинаещите акваристи, а и не само, се вълнуват, ако се случи някакъв промяна в нормалното поведение на рибките. Понякога могат да се допуснат грешки в отглеждането им, а друг път - това са нормални неща и не бива да се притеснявате. За съжаление обаче по-често говорим за грешките в условията им на живот, като ако не се вземат мерки веднага, аквариумните рибки могат да загинат.

Причините златната ви рибка да лежи на една страна могат да са много, като основната е именно неправилното отглеждане на златните рибки. Първото, на което трябва да обърнете внимание, ако те лежат на една страна, са следните параметри на водата:

* Температура;

* Твърдост на водата;

* pH нивото.

Златните рибки обичат по-студената вода, а някои неопитни акваристи допускат грешката и ги отглеждат във вода с температура 25 °С и повече.

Те не обичат и меката вода, като предпочитат средна твърдост. Ако живеят в мека вода, тогава това ще се отрази негативно на имунитета им и те ще са много податливи на инфекции.

Ако отглеждате рибки във вода с неподходящо pH, води до ацидоза или алкалоза, в резултат на което златната рибка потъва на дъното на аквариума или може да лежи на едната си страна.

Правилни грижи за златна рибка

Другата важна стъпка е да проверите концентрацията на вредните вещества в аквариума. Това се прави със специални тестови ленти или капкови тестове. Проверете нивото на следните вещества:

* Нитрити;

* Нитрати;

* Амоняк.

Ако е превишена концентрацията им, тогава това може да предизвика тежко отравяне, поради което дори да загине рибката ви.

Златната рибка може да лежи на една страна и поради инфекциозно увреждане на плувния мехур поради загуба на плаваемост. Внимателно я огледайте и забележете дали се наблюдава хрилете са зачервени, има ли загуба на люспи, избледняване на нейния цвят, дали има тъмни или бели петна по тялото ѝ.

Рязката смяна на температурата е също вредна за тези аквариумни обитатели поради термичен шок. Така техния имунитет се понижава, като следствие на това те са много податливи на различни инфекции при рибки.

Ако спазвате тези лесни, но много важни насоки, тогава няма да се сблъскате с проблеми при отглеждането на златните рибки. Изключително важно е също така да почиствате редовно филтъра на аквариума. Грижете се за вашите рибки и те винаги ще са здрави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати