miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Любопитни факти за златните рибки

Любопитни факти за златните рибки

Златна рибка

Златните рибки са сред най-разпространените домашни любимци. Те са особено предпочитани от младите акваристи, както и от хората, които си вземат домашен любимец за пръв път. Чест избор са и от родителите, които избират животно за деца.

Златните рибки са известен герои в редица приказки и легенди. И все пак познаваме ли тяхната природа? Наясно ли сме с историята на златните рибки. Вижте любопитни факти за златните рибки, които вероятно не знаете.

1. Златните рибки дължат името си на своята необикновена украска, наподобяваща злато. Но те съвсем не идват от света на приказките, а са резултат от многовековна селекция. За техен прародител се посочва рибата сребърен карас. Китайците и японците пък са тези, на които дължим днешните златни рибки за аквариум. Благодарение на умело кръстосване на рибки те са достигнали на екземпляри с изключително величествен вид. Златни рибки, които са се превърнали в жива декорация във владенията на китайски и японски благородници.

2. С течение на времето се появяват разнообразни и все по-красиви форми на съвременната златна рибка, която познаваме днес. А най-красивите сред видовете златни рибки тях могат да се видят в зимните покои на кралете.

3. Първоначално те се развъждат в градини и аквариуми под формата на вази. Постепенно те придобиват голяма популярност и през седемнадесети век златните рибки се разпространяват и в Европа, където тяхното развъждане продължава.

Отглеждане на златна рибка

4. Златната рибка е сред най-предпочитаните домашни любимци и лесни за отглеждане рибки. В продължение на три века те са номер едно в класациите заради това, че се отглеждат лесно. Храненето на златните рибки също е непретенциозно. Възхитителна е и тяхната способност да издържат на високи температурни разлики.

5. Както вече споменахме, родител на златните рибки е сребърният карас. Но днес неговите наследници се срещат в много по-разнообразни окраски. Все пак златисточервената разцветка си остава най-популярната. Изключително екзотични обаче са тези представители на вида, оцветени в яркобяло, розово, сребърно.

Прочетете още: Как се гледат златни рибки и Съвети при избор на аквариум за златни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати