Кои човешки храни са подходящи за аквариумните рибки

Аквариумни рибки

Рибките са едни от най-красивите домашни любимци. Макар и в истинския смисъл на думата да не можем да ги галим или прегръщаме, те всъщност също имат нужда от внимание и грижи, дори по-големи от тези за котката например.

Декоративните рибки имат нужда от редовно почистване на аквариума, както и от смяна на водата. С храната също трябва да бъдете изключително внимателни, защото те лесно преяждат и по този начин може лесно да ги убиете или разболеете.

Освен класическата суха храна за рибки, тези животни можете да храните и с човешка храна. При това се оказва, че някои от най-разпространените храни, които консумираме ние, са не просто безопасни, но и много полезни за аквариумните рибки. Една от тези храни – филе от бяла риба, например треска.

Важно е обаче да избягвате мазните риби – такива са сьомга или скумрия, защото рискувате в аквариума ви да настане истински хаос.

Кои други човешки храни са подходящи за аквариумните рибки? Подходящо е да храните рибките си с всякаква морска храна, но с някои от тях не бива да прекалявате – например с мидите, защото те съдържат вещество, което пречи на усвояването на витамин B1, който пък е изключително важен за рибките в аквариума си.

С месото ситуацията е деликатна – със сигурност рибките ще го изядат, но пък може да им създаде здравословни проблеми, затова трябва да го избягвате. Единственото изключение е телешкото, което е по-сухо месо. Важно е да го замразите, да го направите на малки парченца и едва тогава да го предлагате на рибките – не бива да пускате големи парчета месо в аквариума.

Можете да храните рибките с жълтък

Жълтъците са много подходяща храна за рибките, особено за бременните или за новородените. Жълтъкът може да направи водата в аквариума ви доста мътна, но пък рибите го обожават, когато им го предложите, така че може би неудобството си струва.

Замразени скариди са друга храна, която рибите обичат особено много. Тях можете да им ги предлагате спокойно. Тревопасните животни пък обичат изключително много марули, грах и спанак, тиквички, краставици и картофи.

Трябва да знаете, че понякога рибките не се нахвърлят на растителната храна веднага, защото я изчакват да омекне в рамките на няколко дни. Не бързайте да я вадите от аквариума.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати