Десет предимства на рибките като домашни любимци

Златната рибка е предпочитан домашен любимец

Учудващо е да открием, че в последни години декоративните рибки привличат все повече интерес върху себе си и държат челни места сред най-желани компанийни животни, делящи си позицията със зайчета, чинчили, хамстери и морски свинчета. Причините често са с практичен характер и могат да се открият във факта, че все повече хора се местят в индивидуални жилища с малки размери, лимитиращи възможностите за домашен любимец с едри размери.

Не можем да отречем, че водните обитатели са страхотна домашни любимци за апартамент и натоварен график. В подходящи условия много специалисти даже препоръчват отглеждането на рибки да е първа стъпка в начинанието, наречено грижа за друго живо същество.

Ето десет предимства на рибките като домашни любимци

1. Рибките са прочути с успокояващия си ефект върху всеки, решил да се поспре и да наблюдава безгрижните им движения и проблясъците на разноцветните люспи.

2. Като общо правило грижата за рибките за продължителен период не изисква толкова финанси, в сравнение с други животни. Разбира се, есенциалните им нужди към средата, в която живеят, не бива да бъдат пренебрегвани.

3. За разлика от пернатите и косматите си другари, рибките не страдат от психологическите разстройства, свързани с разделяне със стопанин. Те не са склонни да развиват и поведения с унищожителен характер, когато са оставени без надзор вкъщи.

4. Тишина – лукс, който не може да срещнем при съжителството с кучета, котки, зайци и птици например. Пък и с хора. Не се налага да се притеснявате, че среднощното лаене ще доведе до поредния спор със съседа или ще събуди бебето.

5. Разнообразието от рибки е впечатляващо – размери, форма, цветове...за всекиго по нещо! Ще се удивите от видовете рибки. Гупи, скалария, хелер са само малка част от всички декоративни рибки за отглеждане.

Предимство на рибките е, че живеят само в аквариума и няма да навлизат в пространството ви

6. Друго предимство от отглеждането на рибките е, че те нямат нужда от разходка, нито пък ще изисква поставянето на специална рибешка тоалетна. Тази новина радва много, тъй като няма да се налага да чистят килима, дивана или леглото си покрай някоя беля.

7. Водните обитатели се славят с необикновена чистота – няма да е нужно да ги решите или къпете.

8. Рибката не се скубе, не маркира къщата с кални лапи, нито пък разхвърля гранулите на котешката тоалетна – мечта.

9. Какъвто и да е размера на аквариума, той определено отваря мястото, където е поставен, краси с екзотичните си нюанси и допринася уют.

10. Някои видове рибки могат да изградят взаимоотношения със собственика си, да играят и дори да изпълняват трикове.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати